• Redactie

Verslag - 7 juli 2020 - Pinot Gris

Europa is voor fijnproevers

Met bovenstaand gezegde loop je al snel het risico te worden uitgemaakt voor elitair. De Vanwittenbergh Tafel kiest echter bewust voor het brengen van wijnen uit Europa, juist omdat de meeste ervan worden gemaakt voor de fijnproever. Wijnen voor massale consumptie laten wij links liggen. Maar dat streven naar onderscheid vormt, hoe vreemd het ook moge klinken, juist datgene dat Europeanen bindt. Je ziet het terug in de hevige concurrentie tussen wijnmakers die echter beschermd worden door, weliswaar moeizaam verkregen, doch uitgekiende Europese wetgeving. Wat te denken van de prachtige en vaak stilistische Europese filmcultuur die zo anders is dan gladde Hollywood producties gericht op succes aan de box office. En natuurlijk al die verschillende aroma's en smaken die Europese wijnmakers weten te creëren uit één type druif. De recente Pinot Gris-avond stond dan ook in het teken van die typische Europese cultuur.

De Zes van Europa

De avond werd ingeleid door eregast mw. mr. Winnie Sorgdrager met een interessant exposé over de oorsprong van de Europese Unie en de betekenis ervan voor wijnbouwers en -handelaren. Kort passeerden een aantal arresten de revue, illustratief voor de wijze waarop de EU streeft naar een gelijk speelveld en de belangen van individuele ondernemers en consumenten beschermt. Denk maar aan de exclusiviteit van de Franse Champagne, Hongaarse Tokayer of aan de minimum alcoholpercentages in gedistilleerd. De bijzondere inzichten van de minister van staat en voormalig minster van justitie in de huidige en historische ontwikkeling van de Europese Unie komen ongetwijfeld aan de orde in het programma van de Internationale Betrekkingen Tafel die zij sinds begin dit jaar aanvoert.

Hoe kies je bijzondere wijn-spijscombinaties?

Maître-sommelier Noël Vanwittenbergh is erop gespitst om zijn gasten niet alleen te vermaken, maar ook iets bij te leren. Verrassend had hij gezorgd voor een palet aan kleine hapjes vooraf, die ieder apart een van de basissmaken vertegenwoordigen: Zout - crackertje met gedroogde ui, Zuur - takje tijm bij een mini-kurkuma Umami - kroepoek  met basilicum en Japans krokante van algen, Zoet  - sushi avocado, Bitter - kaassoes. Gewapend met deze kennis was het niet moeilijk om de verschillende smaakvariaties van Pinot Gris te onderscheiden: limoen, groene appel, citroen en nectarine. En zo zette hij het gezelschap op het goede been om intens te genieten van bijzondere wijnen uit de zes landen die aan de wieg hebben gestaan van de Europese samenwerking. Elders op deze website tref je een uitgebreide beschrijving van de deze avond geserveerde wijn-spijscombinaties.

Europese filmcultuur

Als filmliefhebber kon je op deze avond niet om Ennio Morricone heen, na het droeve bericht van zijn overlijden de dag ervoor. Wat een prachtige muziek componeerde deze man onder evenzoveel prachtige films. Misschien niet de bekendste, maar waarschijnlijk wel de mooiste muziek-filmcombinatie uit zijn oeuvre is die van Cinema Paradiso van de eveneens van Italiaanse afkomst zijnde Guiseppe Tornatore. Het leuke van de bijeenkomsten op onze club is de vrijheid die commissies hebben om die geheel naar eigen inzicht samen te stellen. De serie clips uit de bijna drie uur durende film kwamen goed over en toonden de vele verhaallijnen die kunstig door elkaar zijn geweven: een ode aan het traditionele leven in een dorp op Sicilië, de liefde voor het ter ziele gegane bioscoopgevoel als gevolg van de overgang van celluloid naar digitaal, het ontstaan van een passie voor het maken van films, maar ook de ontwikkeling van een jongen tot man die zijn eigen weg volgt, in weerwil van de hypocrisie van ouderen, kerk en staat die hem datgene verbieden wat zij zichzelf niet onthouden. Dit soort filmkunst zie je niet in Hollywood, Europese films gaan over echte mensen. Het was een mooie avond. Volgende bijeenkomst: dinsdag, 10 november 2020.