15 februari 2021

Hoofdthema: Merlot
 

Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion.

De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen. Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het noordoosten), Zuid-AfrikaNieuw-ZeelandAustraliëHongarijeKroatië, Spanje en Zuid-Amerika.
 

Noël Vanwittenbergh zal deze avond een wereldreis maken om het DNA van Merlot in al zijn verscheidenheid te herkennen.

shutterstock_1157200771.jpg