24 mei 2022
Rosé; van frivool tot krachtig 

 
Rosé is een wijn gemaakt van rode druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schil van de blauwe druiven minder lang in het sap (most) blijft dan tijdens de productie van rode wijn. Tijdens de traditionele wijnbereiding worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleur in het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is met de kleur, worden de druiven voorzichtig geperst en worden de schillen en sappen gescheiden. Daarna gaat de fermentatie verder. Hoe langer het schil- en sapcontact, hoe donkerder de kleur en hoe krachtiger de rosésmaak. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt hem fris en licht, maar kan met enige stevigheid gedronken worden.
 
Tijdens dit diner neemt meester-sommelier Noël Vanwittenbergh je mee op een reis door talloze roséwijnstreken om tot de conclusie te komen dat rosé een wijn is met vele gezichten, gaande van een zomerwijn tot een gastronomische begeleider.
Rosé.jpg