top of page
Australië
Afbeelding B.jpg

GESCHIEDENIS

​

Kapitein Arthur Phillip plantte in 1788 trots de eerste wijnstokken bij wat later Sydney zou worden, enkele dagen nadat de Eerste Vloot in de nieuwe kolonie was aangekomen. Men begon onmiddellijk een grote toekomst te voorspellen voor de wijn van "Down Under".
Australië werd in zijn beginjaren "de wijngaard van John Bull" genoemd, een echt paradijs voor de wijncultuur, bestemd om mooie tafelwijnen voor het keizerrijk te produceren. Pioniers zwierven uit over het land met een wijnstok in de hand.
Rond de jaren zeventig van de negentiende eeuw leek de voorspelling bewaarheid te worden. Australische wijngaarden wonnen gouden medailles in Parijs en Londen met hun lichte wijnen enigszins in de klassieke stijlen van Europa. Ongelukkigerwijs moesten deze zelfde wijngaarden slecht een paar jaar later verdwijnen. Ze werden vernietigd door de wijnluis phylloxera, of overgenomen door zuivelboerderijen, of ze werden eenvoudig overbodige doordat de Australische nationale smaak naar bier en versterkte wijnen ging vragen.


Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog produceerden Zuid-Australië enVictoria grote hoeveelheden port, sherry en zware rode wijnen, waarvan vele hun weg vonden naar het Oude Land. In het begin van de jaren dertig exporteerde Australië meer wijn naar Engeland dan Frankrijk. Maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog was de exportvraag verminderd en schenen de thuisdrinkers versterkte wijnen te prefereren. De toekomst voor de kwaliteitstafelwijnen, die we tegenwoordig met Australië associëren, zag er ellendig uit.
In de jaren zestig kwam de interesse voor de tafelwijn weer op en de binnenlandse hausse begon. Maar de volgende twintig jaar overschatte de herboren industrie de vraag, en nog tot in het midden van de jaren tachtig werden onbetaalbare oude wijnstokken, zoals Shiraz en Grenache, uit de grond getrokken vanwege met een door de regering ondersteund plan om het wijnoverschot te verminderen. Ironisch genoeg viel dit samen met het begin van de huidige exporthausse op de markten die nu schreeuwen om wijn gemaakt van deze oude wijnstokken.

WIJNBOUWGEBIEDEN

Als continent met vele verschillende klimaatzones, topografie en bodemkenmerken en een rijke traditie, brede kennis en grote technische wijnbouwexpertise heeft Australië bewezen wijnen op de markt te kunnen brengen met een aantal smaken en dimensies dat zijn weerga niet kent. We onderscheiden wijnregio's: New South Wales, Queensland, South Australia, Victoria, Tasmania en Western Australia. Elke regio is verdeeld in wijngebieden. Meer info hierover kan je per regio terugvinden. https://vineyards.com/wine-map/australia

 

KLIMAAT

De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan het noordelijk halfrond. De lente duurt van september tot november, de zomer van december tot februari, de herfst van maart tot mei en de winter van juni tot augustus. De seizoenen zoals we die in Europa kennen zijn alleen in het zuiden aanwezig. In het noorden is sprake van een droge en een natte tijd.

Langs de hele Australische kust ontstaat zeewind. Vooral als het temperatuurverschil tussen land en zee groot is, treedt zeewind op. De west, oost en zuidkust maken hier meer zeewind mee dan de tropische noordkust. Zeewind treedt vooral op in de lente en in de zomer.

Grofweg kan men het klimaat opdelen in 3 typen: de tropische noordkust (regenklimaat met droge periodes), het gematigde zuiden (mediterrane klimaat) en het droge midden en westen (woestijn en steppeklimaat)

 

DRUIVENSOORTEN

Alle bekende internationale druiven worden in Australië geteeld. 

De belangrijkste witte druivensoorten zijn: de Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc en de Verdelho. De belangrijkste rode druivensoorten zijn: de Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache en de Pinot Noir.

Een opkomende trend in de Australische wijnwereld zijn de duoblends: een blend tussen twee verschillende druiven: Chardonnay-Verdelho, Shiraz-Viognier, Grenache-Mlbec, Chardonnay-Sémillon, Sauvignon Blanc-Sémillon, Cabernet Sauvignon-Shiraz...
Een trend die natuurlijk wordt versterkt door de gigantische druivenoverschotten in bepaalde regio's en variëteiten. Unieke duoblends worden dan een van de instrumenten om het surplus weg te werken.

bottom of page