11 oktober 2022
Hoofdthema: Syrah

De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de Kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht, zo luidt een theorie. Over de herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk, te weten Dureza en Mondeuse blanche.

De druif is het meest bekend als droge rode wijn. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah. Deze laatste, de "Sparkling Syrah" is zeldzaam, wordt afgesloten met een kroonkurk en deze komt voornamelijk uit Australië.

 

Hoewel de Syrah veelal gebruikt wordt in combinatie met andere druivensoorten (cepage wijnen met >85% Syrah en assemblage wijnen), zijn er ook wijnboeren die wijnen maken waarbij uitsluitend de Syrah druif wordt gebruikt (mono cepage). Een van de bekendste blends of assemblages is de GSM-blend, wat staat voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Deze blend vindt zijn oorsprong in de Franse Rhône, maar de combinatie wordt inmiddels wereldwijd gebotteld.

De Syrah is dé klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage in Frankrijk, maar tegenwoordig is Zuid Australië verreweg de grootste producent en dan vooral in Barossa Valley en McLaren Vale. De druif wordt ook verbouwd op Kreta, in Californië in de Verenigde Staten, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Deze avond zal Noël Vanwittenbergh uitvoerig ingaan op de Syrah druif met de benoemde facetten en ons hierbij ongetwijfeld doen verrassen met bijbehorende wijn spijscombinaties.

wine-grape-1024x682.jpg