top of page
  • Wouter Butzelaar

À Saint-Emilion toujours fidèle

Op uitnodiging van de Voorzitter en de Vinothecaire van de Open Wijntafel van onze IGC zuster Sociëteit De Witte uit Den Haag ging deze wijnreis naar Saint-Emilion. Als Commandeur de Bordeaux en tevens Juradist wil je deze jaarlijkse Jurade natuurlijk niet missen.

De eerste stop was bij het restaurant l’Atelier de Candale even buiten Saint-Emilion waar wij op uitnodiging allerhartelijkst ontvangen werden door Mélanie Colomes, vertegenwoordiger van de fameuze wijnhuizen van de familie Decoster, welke ondergetekende tijdens de Grand Cru proeverij eerder die week in Amsterdam ontmoet had. Tijdens deze lunch genoten wij van een uitgebreide Saint-Emilion proeverij; waarbij begonnen werd met de toegankelijke Roc de Candale 2017, opgevolgd door Chateau de Candale 2017 en afgesloten met een Clos de Jacobins 2016. Tijdens de degustatie kwam Thibault Decoster ons persoonlijk welkom heten.

Na de noodzakelijke inkopen ging onze reis verder naar Chateau Trotte Vieille, waar ons een exclusieve ontvangst te wachten stond door Marie-Laure Decroux en Elena Nguyen. Deze charmante gastvrouwen namen uitgebreid de tijd om ons het domein te laten bewonderen; eerst het laboratorium opgevolgd door een afdaling voor inspectie van de stijlvolle kelder en de imponerende wijnbibliotheek. Aan het eind van deze tour stond ons een bijzondere Bordeaux proeverij te wachten met o.a. Domaine de l’Eglise 2019 Pomerol, Chateau Batalley 2019 Pauillac, Chateau Haut-Bages Monpelou 2019 Pauillac, Chateau Beau-Site 2019 Saint-Estèphe, Dame de Trotte Vieille 2019 Saint-Emilion en als klapstuk de Chateau Trotte Vieille 2019 Premier Grand Classé Saint-Emilion. Allen van dezelfde eigenaar te weten Borie-Manoux (Castéja familie). Deze schitterende dag werd afgesloten met een diner in de iconische bistro l’Envers du Décor van Gérard Perse, eigenaar van Chateau Pavie.

De volgende dag gingen wij aldaar onze bestellingen ophalen, waarbij wij ook even langs Chateau Pavie reden, om uiteindelijk down Town voor een geraffineerde lunch bij l’Huitrier Pie belanden. S’avonds volgde voorafgaand aan het jaarlijkse vuurwerkspektakel vanuit onze kamer te aanschouwen, een fabuleus diner in het restaurant van ons hotel Logis de la Cadène van Hubert de Boüard de Laforest, mede-eigenaar van Château Angélus, die ondergetekende voorgaande dag nog had gesproken.

Zondag vroeg in de ochtend verzamelden wij ons met diverse wijnmakers als Juradisten voor het Hôtel de Ville vanaf waar de processie ging naar de Eglise Collégiale voor de Heilige Mis. Aldaar aangekomen konden wij langs de doedelzakken en de wierook walmen het imposante kerkgebouw betreden, waarbinnen een kippenvel gevend orgelrepertoire ten gehore werd gebracht. Na afloop begaven wij ons naar de inductieceremonie, waar diverse persoonlijkheden na toegesproken te zijn werden ingehuldigd, welk werd opgevolgd met een fenomenale vijf gangen lunch en dito grandioze wijnen uit Saint-Emilion, waarvan wij bekende en minder bekende wijnmakers mochten ontmoeten.











bottom of page