top of page
  • Wouter Butzelaar

Voorbereiding Elzas en linker Rijnoever


Een drietal leden van de Vanwittenbergh Wijntafel Commissie waaronder onze voorzitter Loek Habbema, Rumo de Schutter en ondergetekende, hadden besloten om met hun respectievelijke IGC Partnerleden Saskia, Henny en Sylvie zich in het kader van een gedegen voorbereiding van ons volgende hoofdthema af te reizen naar de Elzas. De eerste avond in Riquewihr begon gelijk goed met een sterrendiner in La Table du Gourmet, waar ondergetekende het voorrecht kreeg om een aantal sublieme wijnen uit de Elzas uit te kiezen.

De volgende morgen ging onze reis verder naar Kaysersberg waar wij aan de voet van de Schlossberg bij het in Internationale aanzien stijgende Domaine Kirrenbourg warm ontvangen werden door Marine Claude, waar werkelijk zo’n beetje al hun Grand Cru’s op deze druilerige ochtend uit de kast werden getrokken. Indrukwekkend was het gepresenteerde smakenpalet van deze grote wijnen. Na afloop van deze uitgebreide proeverij werd er door de commissieleden dan ook flink ingeslagen.

Na de nodige inkopen ging onze reis door naar Ammerschwir waar wij belanden bij een volgend sterrenrestaurant Julien Binz; als je culinair de hemel wilt omschrijven dan moet je daar zijn! Wij werden bijgestaan door een bijzonder behulpzame en vriendelijke sommelier die ons door hun ongelofelijk mooie wijnbijbel leidde, waarbij wij geen enkele verrassing uit de weg gingen!

De volgende ochtend besloten wij het toeristentreintje door de wijngaarden rond Riquewihr te nemen, alwaar wij van een uniek panoramisch uitzicht over het historische stadje konden genieten. De machinist was zo vriendelijk om ons bij terugkeer voor de deur van het vermaarde wijnhuis Hügel af te zetten, waar wij een kelder rondleiding door Jean Frederic Hügel zelve kregen met aansluitend een verbluffende proeverij.

De reis werd in stijl afgesloten met een Chapitre en aansluitend galadiner op het Chateau Kientzheim van de Confrérie Saint-Etienne d’Alsace, waar ondergetekende in zijn functie van Grand Conseiller het touwtje als Délégué Pays Bas had overdragen aan de door hem voorgedragen opvolger Frank Visser. Aan hem is de missie toevertrouwd om de Nederlandse Delegatie verder uit te bouwen en om het prestige van de Elzas wijnen in Nederland nadrukkelijker op de kaart te zetten.

Tijdens dit Chapitre werd de scheidend Délégué Pays Bas door diverse Grand Conseillers toegesproken over hoe hij samen met zijn Adjoint Rumo de Schutter de afgelopen 10 jaar een levendige Nederlandse Delegatie hadden weten op te bouwen met hun jaarlijkse bezoeken aan de Elzas en zijn prachtige wijnhuizen en ieder jaar een bruisend Chapitre Exeptionel met galadiner voor de Confrérie te Amsterdam hadden georganiseerd.










bottom of page