top of page

Vins de Loire dont mon espoir

  • Wouter Butzelaar
  • 19 jul 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 jul 2024

Onze reis ging dit maal naar de Loire streek met een aangename tussenstop in het noorden van La Douce France in de buurt vanĀ SoissonsĀ op het Chateau Le Mont Guny, waar wij als koningen ontvangen werden door de kasteelheer en zijn charmante echtgenote. Tijdens het diner op het ChateauĀ werden wij verrast met een heerlijke Sauvignon BlancĀ richtinggevend aan ons reisdoel de Loire.Ā Ā 

De volgende dag ging onze reis via Provins in de Champagne naar de Loire waar wij in ons Chateau hotel installeerden met een geweldig restaurant Table Remarquable voorzien van een ruim terras uitzicht biedend over de Loire. Bij de Tournedos Rossini smaakte hier met de rode Sancerre uitstekend.

De reis ging verder over de linker Loire oeverĀ richting Pouilly-FumĆ©, waar wij uitkwamen bij het Chateau de TracyĀ met Schotse roots, om daar een bijzondere proeverij mee te maken. Wij begonnen met een excellente Methode ChampenoiseĀ atypisch gemaakt van Chardonnay, heel fris en mineralig met lengte in de afdronk, waarna wij hun gehele arsenaal Pouilly-Fume’s mochten proeven om te eindigen met een Pinot Noir.

Wij vervolgden onze reis naar de rechter Loire oever om uit te komen in Sancerre, waar wij uitzonderlijker wijs het Chateau de SancerreĀ mochten bezoeken, welke tijdelijk voor het publiek opengesteld was met een overzichtstentoonstelling van de beroemde kunstenaar Victor Vaserely. Om het Chateau te bereiken moesten wij een hele klimwandeling betrachten door een indrukwekkend bloemenpark met Tour des Fiefs, welke een adembenemend panoramisch uitzicht bood over het stadje. Deze inspanning verhoogde de dorst, waardoor wij uiteindelijk belandden bij de beroemde wijnmaker Alphonse MellotĀ van het Domaine La MoussiĆØreĀ anno 1513 en destijds hofleverancier van de Koning, alwaar een grootse proeverij op ons wachtte.

Bijkomende van deze inspanningen namen wij het aperitief op het Nouvelle Place bij Café des Arts, waar wij genoten van een milde geitenkaas Crottin de Chavignol met twee verschillende glazen Sancerre. Terug in ons Chateau hotel genoten wij van een mooie Quincy Domaine de Tremblay.

Als laatste stop van onze reis kwartierden wij in Orleans, waar wij genoten van coquilles met een Menetou-SalonĀ gemaakt door Joseph Mellot, een verre neef van Alphonse. Tot slot belanden wij in een gastronomisch restaurant te Olivet aan de oever van de weelderige LoiretĀ met een witte Reuilly en een Saint Nicolas de Bourgueil, gemaakt van Cabernet Franc als sublieme afsluiting van deze reis.









Ā 
Ā 
Ā 

Opmerkingen


bottom of page