top of page
  • Redactie

Boire de Loire

door Wouter Butzelaar

De wijngaarden langs de Loire strekken zich uit vanaf Sancerre tot aan de Atlantische kust. Hier vind je de fameuze wijnen als Saumur, Chinon, Muscadet, Layon en Touraine en Vouvray. De wijnboeren vertellen graag hun verhalen, in de wijngaard zelf, of in een wijnkelder, maar ook in musea en de Maisons des Vins. En wie wijn zegt, zegt natuurlijk ook erfgoed ! Je bevindt je hier tussen de Loirekastelen, karakteristieke dorpjes en steden, en bent nooit ver van een wijngaard. Wij gingen deze keer op zoek naar de lekkerste Muscadet, de uitblinker van de wijngaarden rond Nantes. Een droge witte wijn met vier appellaties: Muscadet, Muscadet Sèvre et Maine, Muscadet Coteaux de la Loire en Muscadet Côtes de Grand­Lieu.


Op zoek naar de lekkerste Muscadet

Op 12 juli jl. belandden wij net onder Nantes in Clisson, het hart van de Muscadet. Door de mediterrane vegetatie en romaanse bouwkunst waan je je als het ware in Toscane. Als eerste bezochten wij het plaatselijke Bureau de Tourisme, waar wij middels een kaart "le Vignoble de Nantes"een overzicht kregen over hoe deze zwaar ondergewaardeerde wijnstreek is georganiseerd.

Na een bondige uitleg werd ons een prachtig glas Muscadet sur Lie 2013 aangeboden. Vervolgens gingen wij op aanraden van dit bureau naar Le Pallet, waar zich een architecturaal bouwwerk bevindt genaamd "Musee de Vignoble Nantais". Wij werden hier uiterst vriendelijk ontvangen door een charmante dame, die ons tot in de puntjes het bereidingproces uitlegde, waarna onze dorst gelest werd door een wederom aangenaam glas Muscadet uit een fles met design-etiket genaamd Clemence Lefeuvre, welke terecht een onderscheiding heeft gekregen. Als laatste stop kwamen wij aan bij een soort "Hans en Grietje" huis in Mouzillon, waar de gastheer achter het buffet aan de buis gekluisterd was voor de Tour de France en ons pas na enkele minuten opmerkte, waarna wij enthousiast werden getrakteerd met een uitgebreide proeverij van "vins de pays", deze wijnen mogen geen appellation hebben, maar smaakten daarom niet minder goed!


Op onze verdere reis langs de Loire landinwaarts kwamen wij in de buurt van Saumur in het plaatsje Saint-Nicolas de Bourgeuil aan, waar wij een verfrissende fontein in de vorm van fles mousserende wijn aantroffen. Op puur geluk belanden wij bij een jonge gepassioneerde wijnmaker, welke in het bezit bleek te zijn van een heel arsenaal aan prijzen. Wij werden met een uitgebreide proeverij verwelkomd, te beginnen met een mousserende rosé, wat onze dorst danig temperde om via de Rosé Traditionelle door te kunnen met het echte werk. Onze favoriet bleek toch de Fut de Chene 2016 te zijn, de lichte houtlagering in combinatie met de Cabernet Franc maakte mijn dag!

bottom of page