top of page
  • Wouter Butzelaar

Coteaux du Giennois, een opmerkelijke appellation


Op doorreis in la douce France besloten wij een stop te maken in een idyllisch gelegen Chateau hotel vlakbij Gien. Als wijnliefhebber kijk je dan gauw op de menukaart welke streekwijnen men hier serveert. Daar kwam de verrassing uit de mouw Coteaux du Giennois, nota bene een AOC appellation.

Na de nodige wijnen uit aanverwante (Loire) streken te hebben geproefd, met o.a. Quincy kwamen wij uit bij een rode Coteaux du Giennois 2020 genaamd La Thia van het Domaine Poupat & Fils gemaakt van 80 % Gamay en 20 % Pinot Noir, welke een uitstekende begeleider bleek te zijn van de rosé gebraden kalfslende.

Na een uit gebreid bezoek aan het historische Gien met o.a. het panoramisch gesitueerde Chateau museum met enorme jachtcollectie en het vernieuwde Musée de la Faïencerie, besloten wij op de bonnefooi een stop te maken in Briare bij het eerder genoemde Domaine Poupat & Fils, waar wij hartelijk ontvangen werden door Philippe Poupat, waarop wij verrast werden met een uitgebreide proeverij.

Wij begonnen met een heerlijke Rosé genaamd Le Trocadero uit 2021, welke terecht meerdere prijzen heeft gewonnen, waarna er langzaam opgeschaald werd naar qua smaakbelevenis wat vollere wijnen o.a. in wit XII l’Insolite uit 2020 met een mooie silex toon en een gebalanceerde zuurgraad waarmee een behoorlijke lengte wordt bereikt. Ook de in rood in Bourgogne stijl gemaakte XI l’Incontournable uit 2019 wist mijn smaakpupillen te prikkelen, deze kan zich met een behoorlijke Côte de Nuit meten, alsmede in rood de door zoon Damien gemaakte 1650 millésime 2020, waarbij ik zo waar aan Côte du Rhône moest denken.

De volgende avond belande wij in Ousson sur Loire bij het tegen een ster aanhinkende restaurant genaamd Le Clos du Vigneron, waar wij een Clos des Cortillaux uit 2020 van het aanpalende domein Billereau Père et Fils bestelden, als een fruitige begeleider van o.a. de voortreffelijke visschotel. Wij hadden voorafgaand aan ons diner tijd om de wijngaarden van nota bene dit domein te inspecteren.bottom of page