top of page
  • Wouter Butzelaar

Secrets de la Loire

Op zoektocht naar de lekkerste Cabernet Franc ging onze wijnreis op uitnodiging van een bevriende Nederlandse kasteelheer naar de Loire. Tijdens een korte tussenstop voor de lunch in het oude Lille kwamen wij gelijk weer in de goede Franse gastronomische sferen terecht, waar wij ons allereerst lieten verrassen met de huis Champagne Vauversin Grand Cru Extra Brut Blanc de Blanc.

Na een soepele tocht kwamen wij tijdens de schemering aan bij onze eindbestemming het Chateau La Roche Hue, waarvan de geschiedenis terug gaat tot 1333 en roerige tijden doorstaan heeft. Vrij snel na aankomst volgde het aperitief met een heuse DJ en werd er door een aantal wijnvrienden een voortreffelijk vijfgangen diner geserveerd.

De volgende ochtend ging de reis naar Saumur waar wij allerhartelijkst ontvangen werden door Emelie van het natuur wijnhuis Calvez Bobinet en wij het hele scala wijnen mochten proeven en ik als het ware met de neus in de boter viel door de Greta Carbo 2021 te proeven, werkelijk een sublieme wijn.

Wij hielden een korte lunch bij Bistro de la Place in het historische centrum van Saumur, waarbij wij traditiegetrouw met oesters begonnen en eindigden met een Cabernet Franc van Antoine Sanzay 2018 “Les  Poyeux” welke perfect samen ging bij de kazen.

Vervolgens ging de reis naar het bijna 400 honderd jaar oude Domaine de la Chevalerie met zijn eeuwenoude grotten, waar zijn biodynamische Bourgueil wijnen perfect kunnen ouderen. Wij werden hier als koningen ontvangen door Emmanuel Caslot, die ons zijn hele collectie liet proeven. De dag werd wederom muzikaal afgesloten door lokale artiest, die gepassioneerd allerlei Franse liederen op de accordeon speelde tijdens ons diner op het Chateau.

De volgende ochtend ging onze reis naar het sterrenrestaurant Le Moulin des 4 Saisons in La Flèche aan Le Loir van de Oostenrijkse Chef Camille Constatin, waarmee de Oostenrijkse wijnkeuze optimaal benut werd uit de indrukwekkende wijnbijbel.  

Het hoogtepunt vormde een bezoek aan Le Salon des Vins de Loire in Angers, waar ik na de genoten lunch door mijn reisgenoten deskundig naar alle beroemde wijnmakers uit deze regio werd geleid, zoals Baumard en Lebreton van Domaine des Rochelles beiden uit Anjou, Domaine La Perruche en Domaine Filliatreau, Chateau de Hureau uit Saumur Champigny, Chateau La Varière uit Coteaux du Layon,

Als klap op de vuurpijl werd een bezoek aan Caves Ackerman in de grotten van Saumur mij niet bespaard, het oudste mousserende wijnhuis in de Loire, waarna wij onze wijnreis genoeglijk afsloten in het volgende toprestaurant La Table du Chateau Gratien van de sterren Chef Stephane Rouville.






bottom of page