top of page
  • Wouter Butzelaar

Union des Grand Crus de Bordeaux proeverij in de Zuiderkerk te Amsterdam 4 maart 2024


Als Bordeaux liefhebber in hart en nieren is dit jaarlijks proefevenement iets wat je niet mag missen. Aldus was het wachten bij slaan van de klok meer dan de moeite waard om de wijnen uit 2021 van 100 top huizen te kunnen proeven.

Gelijk bij binnenkomst zat de stemming er goed in, samen met andere wijnvrienden vervolgden wij onze weg, waarmee wij begonnen met linkeroever wit, waarna wij overstaken naar de rechteroever rood en uiteindelijk weer terug kwamen op de linkeroever rood en eindigden met het zoete wit.

Wij begonnen met het proeven wijnen uit de Graves en Pessac Léognan van o.a. Château Smith Haut Lavitte, Château Pape Clement en het sympathieke Château Olivier.

De oversteek binnen de Zuiderkerk was klein, echter immens qua smaakovergang naar het rood van rechteroever, waarbij Saint-Emilion als Juradist zijnde toch wel extra onze aandacht trok; te beginnen met Château La Dominique opgevolgd door Château Pavie Macquin fluweel zacht, door naar Château Larcis Ducasse, Château La Tour Figeac, Château Larcis Ducasse om toch te eindigen bij Château Troplong Mondot en Château Valandraud.

Fantastisch was het om na een klimpartij naar het entresol met wijnvrienden evalueren van welke wijn wij de meeste potentie achten om mooi te ouderen. “Bordeaux toujours Bordeaux” is immers het motto! Daar kwamen wij inmiddels bij de linkeroever aan waar o.a. Château Phélan Ségur uit Saint-Estèphe, Château Kirwan en Château Giscours beide uit de Margaux aan ons werden gepresenteerd.

Na de uiteindelijke afdaling van het entresol kwam het zoet; waarvan de Château La Tour Blanche en de Château Bastor-Lamontagne grote indruk op ons maakten. Deze indrukwekkende UGCB proeverij sloten wij vervolgens af met een evaluatiediner met Noël Vanwittenbergh op De Koninklijke IGC, waarbij wij voor de afwisseling eens een Pouilly-Fuissé van het Domaine J.A. Ferret ook uit 2021 bestelden bij het visgerecht.







bottom of page