top of page
  • Wouter Butzelaar

Truffels en wijnen uit Alba

Op een regenachtige herfstdag vond het derde Capitolo van de Nederlandse Delegatie van de Ordine dei Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba genaamd “Knights of Alba Amsterdam” plaats in Sociëteit De Harmonie te Rotterdam. De officiële opening vond plaats door de Honorair Consul van Italië de heer de Falco middels het hijsen van de Italiaanse driekleur en onder muzikale begeleiding van het Knights Anthem door het koor uit Castello Grinzane Cavour.

Het ceremoniële gedeelte van dit Capitolo vond plaats in de Sofia Zaal, waar de statige toetreding onder aankondiging door Vice Maestro Knight Butzelaar met muzikale gitaarbegeleiding door Knight Akkerman (op afstand) plaats vond van de Maestro van de Regerende Raad uit Alba Knight Venturino en de Delegatie Maestro Knight Hokken. De 13 Postulanten werden op alfabetische volgorde opgeroepen om eerst aan de witte truffel te mogen ruiken en vervolgens een slok Barolo te nemen waarna een ieders biografie werd voorgelezen en vervolgens de vraag aan de aanwezige Knights werd gesteld of zij desbetreffende Postulant als Knight in hun gelederen willen opnemen. Na een luide “ja” werd het medaillon omgehangen en sprak de Maestro uit Alba met de druivenstok op de rechter schouder van de Postulant enkele rituele zinnen uit waarna de ondertekening in het Grote boek volgde.

Als laatste viel de eer te beurt voor de Honorair Consul de heer de Falco, die na zijn verheffing tot Honorary Knight een gloedvolle speech hield over de “Settimana delle Cucina Italiana nel Mondo”. Na afloop deze ceremonie volgde het aperitief en werd de truffelmarkt door Knight D. Rutten in de aanpalende Charlotte Zaal geopend. Vervolgens ging het gezelschap op aangeven Vinothécaire Knight van Steenderen naar de lager gelegen verdieping voor het Gala diner.

Tussen de gangen door werd er door Knight S. Rutten indrukwekkende Italiaanse Barokstukken op de piano ten gehore gebracht afgewisseld met een toelichting door de Vinothécaire over de geserveerde wijnen. De avond werd afgesloten met een gezamenlijk dankwoord door de Delegatie Maestro en Vice Maestro voor een ieders geweldige bijdrage, waarbij ook even stilgestaan werd bij de persoonlijke ontvangst thuis door de Knight S. Meeuwis en Knight J. Meeuwis van de Maestro Knight Venturino uit Alba.












bottom of page