• Wouter Butzelaar

Tartufo e Vini di AlbaDag 1: Waar het hart vol van is: Nebbiolo en truffels, de culinaire kunsten van Noord Italië wilden wij gelijk tot ons nemen met een bezoek aan de sterren zaak La Ciao del Tornavento in Treiso met de grootste wijnschatkamer van heel Italië, na later bleek. Bij binnenkomst van het restaurant werden wij overrompeld door het magnifieke uitzicht over de wijngaarden rond Alba. Het feest begon gelijk na de kennismaking met de alom vermaarde sommelier Taka uit Japan, die ons gelijk verblijde met een glas Batasiolo, een methode Champenoise gemaakt Nebbiolo druiven uit 2015. Na grondige bestudering van de imposante wijnkaart besloten wij na enige aarzeling van mijn reisgenoot een Barolo CaRoBric uit 2012 van Paolo Scavino te bestellen, deels gemaakt van druiven uit het Cannubi terroir. De keuze blijkt verrassend goed uit te pakken, toch waren benieuwd naar een Barolo, welke 100 % van het Cannubi terroir komt en het liefst uit het vermaarde oogstjaar 2016. De keuze viel op Chiara Boschis, de fameuze wijnmaakster van het prestigieuze huis E.Pira e Figli, welke wij meerdere malen hebben bezocht. Doordat onze tafel middels een venster uitzicht bood op de keuken, hadden wij snel een klik met de voltallige brigade, hetgeen ook tot uiting kwam in de uitzonderlijke kwaliteit van ons hoofdgerecht zacht gegaard kalfslam in broodkruimels, deze was werkelijk een sensatie op de tong!

Dag 2: Vanuit onze uitvalsbasis Palazzo Righini in Fossano ging ons avontuur de volgende dag verder in de Roero, waar een lunchafspraak met een andere wijnvriend gepland stond in Villa Tiboldi om na het ophalen van onze smaakherinnering aan de mooie Malvira wijnen de Roero Reserva Mombeltramo uit 2016 en 2012 later bij de kazen en de Langhe Riesling uit 2015. Na de lunch ging onze tocht verder naar Barolo waar wij nog een bezichtiging van de oudste kelders van het huis Borgogno tegoed hadden. Na de tasting van hun Barolo uit het topjaar 2016 ging onze reis verder naar Costa di Bussia bij Franco Conterno, waar wij door zoon Paolo hartelijk ontvangen werden met verfrissend mousserend glas naPunta extra brut Spumante gemaakt van 100% Nebbiolo druiven, waarna wij Langhe Nascetta en Barbera d’Alba vervolgens een Langhe Nebiollo allen 2019, wij langzaam opschaalde naar alsmaar betere Barolo’s.

Dag 3: de volgende ochtend brachten wij in alle vroegte een bezoek aan Vietti gevestigd op de heuveltop van Castiglione Falletto met een prachtig panoramisch uitzicht over de wijds uitgestrekte wijngaarden van de Barolo. Dit huis laat zich naast de voortreffelijke kwaliteit van wijnen zich ook voorstaan op het gebied van etiketten design door internationaal bekende designers. Wij werden opgewachte door een goed gemutste Elena Barbero, die ons voortreffelijke rondleiding gaf door de betonnen gewelven, welke de diverse kelders in rotswanden met elkaar verbonden. Vervolgens begonnen wij met het echte proefwerk, waarbij wij een assortiment van maar liefst zeven verschillende wijnen te proeven kregen, waarbij de frisheid van de Timorasso 2019 uit de Colli Tortinessi (grenzend aan Lombardije) ons zodanig bijbleef, dat wij deze wijn echter uit 2018 bij de hierop volgende lunch in La Libera te Alba bestelden. De middag sloten wij af met een bezoek aan het fameuze wijnhuis Pio Cesare in het centrum van Alba, waar ons een indrukwekkende rondleiding te wachten stond door de in meerdere lagen opgebouwde eeuwenoude kelders. Namens Federica Rosy Boffa Pio gaf Silvio ons een uitleg over de geschiedenis en de filosofie van dit beroemde wijnhuis met aansluitend een indrukwekkende proeverij.

Dag 4: al vroeg melden wij ons voor een hernieuwd bezoek aan bij het huis Paolo Scavino om hun mooie voornamelijk Barolo’s uit 2017 te mogen proeven, daar 2016 geheel uitverkocht bleek te zijn. Na de nodige inkopen, ging onze reis door naar idyllisch gelegen plaatsje Verduno, waar wij bij Comm. G. B. Burlotto een afspraak met Cristina hadden. Alvorens wij zouden nog een stevige traditionele lunch hebben bij Trattoria dai Bercau, vergezeld van twee bijzondere wijnen van Gaja, in wit de Langhe Rossj-Bas 2004 welke qua stijl deed denken aan een wat rijpere Meursault en zich fantastisch liet combineren met een klassiek truffelgerecht en in rood de Langhe Cremes 2018. Aansluitend ging onze expeditie verder bij Comm. G.B. Burlotto waar wij allerhartelijkst ontvangen werden in de bibliotheek en wij na het proeven met dank aan een Italiaanse wijnvriend toch nog enkele Barolo’s konden aankopen. Voldaan gingen wij op naar onze laatste stop bij het huis G. D. Vajra, om het architecturale wonder wat zich daar voltrokken heeft, na de uitgebreide proeverij aldaar te mogen beschouwen.

Dag 5: Enigszins gespannen vertrokken wij naar Castello Grinzane Cavour, waar wij de Maestro van de Ordine dei Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba zouden ontmoeten. Onze kennismaking verliep volgens plan, aansluitend konden wij aan de feestelijke lunch in het kasteel beginnen, verzorgd door de Franse sterren chef Marc Lanteri met bijpassende wijnen.

Dag 6: Aangekomen in ons hotel te Como werden wij verwelkomd door de sympathieke chef Federico (lid van Jeunes Restaurateurs de l’Europe) en zijn charmante echtgenote Elisa Forlanelli tevens gastvrouw en sommelier van hun gastronomisch restaurant FEEL. Na een korte wandeling door het botanische park aan de rand van het Comomeer, belanden wij uiteindelijk bij hun zomerrestaurant in de Serre onderdeel uitmakend van Villa Olmo. Als architect en sommelier kon Elise ons veel vertellen over het park en dat gold ook voor haar ongelofelijke kennis van met name over Nebbiolo wijnen. De middag en avond vloog voorbij overspoeld met sublieme gerechten en superieure wijnen, waarvan wij het bestaan niet kenden. Een echte belevenis en Eye opener als voorbereiding van onze volgende editie van de Vanwittenbergh Wijn Tafel met als thema “Carbernet Franc versus Nebbiolo”.

De volgende dag maakten wij op de thuisreis een tussenstop in de Elzas voor een heerlijke proeverij bij het prestigieuze Domaine Weinbach van de familie Faller te Kayersberg, waar wij zeer gastvrij door Catherine ontvangen werden, waarna wij onze wijninkopen konden doen ter aanvulling van onze keldervoorraden.