Settimana della Cucina Italiana 2025
- Wouter Butzelaar
- 4 dagen geleden
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 dagen geleden
Het zevende Capitolo nei Paesi Bassi van de Nederlandse delegatie Knights of Alba Amsterdam vond dit najaar plaats in Amsterdam in nauwe samenwerking met de Italiaanse ambassade en Istituto Italiana di Cultura ter gelegenheid van de viering van de tiende Settimana della Cucina Italiana nel Mondo.
Toen de adelaar uit het wapen van Alba in de persoon van Maestro van de Regerende Raad uit Alba JC Viens in Amsterdam was neergestreken, ging zijn reis na het inchecken bij het Bilderberg Garden Hotel naar De Koninklijke IGC, waar Vice Maestro Knight Harry Rek, tevens lid van Sociƫteit De Witte uit Den Haag ons al stond op te wachten. Hier genoten wij van ridderlijk diner overgoten met wijnen uit Piemonte met ter afsluiting een traditionele bitterkoekjeslikeur en dessert van de Amsterdamse distilleerderij Wynand Fockink.
De volgende middag vond er een Masterclass plaats in het bovengenoemde hotel over Wijnen uit de Langhe door Maestro JC Viens met hulp van Knight Noël Vanwittenbergh en met sponsoring van de wijnen door Knight Marco ten Hoopen. Dit evenement werd georganiseerd onder auspiciën van de Italiaanse ambassade gehouden in het kader van de tiende Settimana della Cucina Italiana nel Mondo. Het was een groot succes waaraan een dertigtal geïnteresseerden deelnam.
S'avonds werden de inmiddels ingevlogen wijnmakers uit Piemonte onthaalt met een welkoms diner bij de mede-organiserende Knights thuis ontvangen. Ook de Maestro van de Zwitserse delegatie nam hieraan deel.
De volgende ochtend vond het ontvangst bij ondergetekende thuis plaats in de rol van Nederlandse Maestro,
waarop een stevige stadswandeling door het Museumkwartier en het Historische centrum van Amsterdam plaatsvond. Ter afsluiting genoot het gezelschap van een eenvoudige typisch Hollandse lunch bestaande uit onder andere erwtensoep met gekookte worst met dessert van stroopwafel ijs waarbij een Nederlandse Riesling 2021 van Apostelhoeve werd geserveerd, welke goed bij de Italiaanse wijnmakers in de smaak viel.
Hierna moesten wij ons snel omkleden om in avondkleding naar het door Michelin als beste uitgeroepen Hotel De l'Europe te verplaatsen, waar werden opgewacht in De Tuin met een glas feestelijke bubbel met voortreffelijke amuses aangeboden door de Italiaanse ambassade. Vervolgens werd het gezelschap met een bel aangespoord om zich te begeven naar de Heinekenzaal alwaar wij verwelkomd werden door Counsellor Simon Carta en door Istituto Italiano di Cultura directeur Veronica Manson opgevolgd door bij mij kippenvel veroorzakend concert door Sopraan Nataliia Cioban begeleid door Aliya Iskhaki op Pianoforte.
Daarop arriveerde de Italiaanse ambassadeurĀ Zijne Excellentie Augusto MassariĀ met aanhang op tijd voor de voordracht van de Keynote sprekerĀ Dott.ssa Isabella Gianicolo, lid van de wetenschappelijke commissie van het Museo del Tartufo uit Alba en coauteur van deĀ Codice Sensoriale del Tartufo.
Vervolgens nam ondertekende in zijn hoedanigheid van Nederlandse Maestro het woord, waarbij hij alle aanwezigen van harte welkom heette en zijn dank uitsprak aan allen voor de hechte samenwerking en de ambities van het bestuur om het aankomend jaar nog meer spraakmakende evenementen op te zetten. Hierop volgde conform traditie een uitvoering van het Inno del Cavaliere. Hierna opende Maestro JC Viens het zevende Capitolo nei Paessi Bassi en na oproep de plechtige inductie van 6 Postulanten plaatsvond. Tot slot werd door de Zwitserse Maestro Astrid Mock de oud-Maestro Knight Willem Hokken toegesproken en tot Honorary Knight of Alba verheven vanwege zijn grote verdiensten bij de totstandkoming van de Nederlandse delegatie en als laatste sprak ondergetekende de Italiaanse ambassadeur Zijne Excellentie Augusto Massari plechtig toe om ook hem tot Honorary Knight of Alba te verheffen. Daarop nam laatstgenoemde het woord en bedankte de aanwezigen en wenste iedereen een genoeglijke avond toe. Hierop volgde een geanimeerde receptie in De Tuin waarbij er gelegenheid was tot felicitaties.
Na afloop van de receptie begaven de aanwezigen bij het aanhoren van de bel door de Nederlandse Maestro zich naar de Spiegelzaal voor het Galadiner, welke muzikaal afgewisseld werd met diverse klassieke werken opgevoerd door de zeer getalenteerde Sopraan Nataliia CiobanĀ begeleid door Aliya Iskhaki op Pianoforte.
Onze Vinothécaire Knight Arnold van Steenderen nam bij het Italiaanse vier gangen Galadiner met Truffels als ceremoniemeester de regie over om de aanwezige wijnmakers het woord te geven met als eerste Annalisa Palluda van Angelo Negro voor een korte toelichting, vervolgens kreeg Alessandra Moretti het woord en tot slot lichtte Paolo Manzone de begeleidende wijnen aan het gezelschap toe. Al met al was het een bijzonder stijlvolle avond in het legendarische en iconische luxe Hotel De l'Europe, waarin de Italiaanse cultuur, de gastronomie en de wijnen van met name uit Piemonte in volle glorie op eenzame hoogten kwamen te staan!

































































































































Opmerkingen