top of page
  • Wouter Butzelaar

Oprichting van Nederlandse delegatie “Knights of Alba Amsterdam”

Dag 1: De dag begon in de keuken van het gastronomische restaurant De Kersentuin, waar wij (met IGC lid Willem Hokken) de vers ontvangen witte truffels uit Alba nog eenmaal zouden schoon borstelen. Gespannen wachten wij vervolgens op de aankomst van de Gran Maestro Senatore Tomaso Zanoletti en Maestro Ugo Venturino (beiden van het Congiglio Reggitore van de prestigieuze Ordine del Tartufo e dei Vini di Alba) uit Italië. Eenmaal geland haasten wij ons naar De Koninklijke IGC waar wij onze gasten koninklijk onthaalden met een heerlijke lunch in onze tweede huiskamer Riemstra’s Eetzaal beginnend met een Champagne Laurent Perrier en vervolgens opschalend naar een Chateau Tour Chantecaille Saint Emilion Grand Cru 2018, welke wij toch even hebben laten decanteren. Voordat wij vertrokken naar onze reisdoel Ciel Blue kon Maestro Ugo Venturino de vleugel in onze clubzaal niet weerstaan.

Aangekomen bij het Okura Hotel werden wij warm verwelkomt door Sommelier Noël Vanwittenbergh die ons gelijk meenam naar de lift om op de 23ste verdieping in volle teugen van het panoramische uitzicht over het historische centrum van Amsterdam te genieten. Eenmaal bekomen van deze impressies daalden wij af naar de Serre waar Noël Vanwittenbergh ons een Champagne Ruinart Blanc de Blanc aanbood. Na de incheck bij het Bilderberg Garden Hotel sloten wij deze dag genoeglijk af met een diner met uitmuntende wijnen bij Brasserie Van Baerle in aanwezigheid van onze Wijntafel Voorzitter dottore Loek Habbema.

Dag 2: De dag begon al vroeg met een wandeling met de Gran Maestro Senatore Tomaso Zanoletti door het historische centrum via het Begijnhof belanden wij uiteindelijk bij het Rijksmuseum, waar wij o.a. de ere galerij aandeden met als hoogtepunt de Nachtwacht van Rembrandt. Inmiddels had Maestro JC Viens zijnde internationaal coördinator van de Ordine zich aangesloten bij ons programma en ging de wandeling over het Museumplein richting Restaurant Oud-Zuid voor de lunch met rode Sancerre, via de Zuidermarkt aan Jacob Obrechtstraat, waar Maestro Ugo Venturino voor zijn echtgenote Goudse kazen van diverse leeftijden kocht.

Daarop volgde de uitnodiging van mijn lieve echtgenote (tevens IGC lid) Sylvie voor een kopje koffie met lokale lekkernijen bij ons thuis. Na een kelderinspectie ging onze reis naar de aankomende Nederlandse Maestro het IGC lid dottore Willem Hokken en zijn charmante echtgenote Anita. In een museale omgeving werden werden wij vorstelijk onthaalt met een heerlijke Champagne Lahaye Berthelot, waarna ook hier een kelderinspectie plaatsvond met daaropvolgend een koningsmaal bereid door de toekomstige Maestro zelve, die daarmee wederom bewees op Michelinsterren niveau te kunnen koken!

Dag 3: In alle vroegte begonnen wij met de voorbereidingen (met o.a. de Italiaanse vlag ceremonie) van een belangrijke gebeurtenis voor de implementatie van de culturele, gastronomische en wijn tradities uit Piëmont in de hoofdstad met de oprichting van de Nederlandse delegatie genaamd "Knights of Alba Amsterdam" in aanwezigheid van de Honorair Consul van Italië Avv. Roberto de Falco. De oprichters werden na het proeven van een glas Nebbiolo en het ruiken aan de witte truffel feestelijk geïnstalleerd als Knight of Alba door de Gran Maestro en tekenden het Gran Libro onder erudiete muzikale begeleiding van troubadour John Akkerman. Na afloop van dit eerste Capitolo in Nederland begaf het gezelschap zich naar de lobby van het Bilderberg Garden Hotel waar Sommelier Noël Vanwittenbergh al klaar stond om ons te verblijden met een Alta Langa Brut DOC 2018 van Ettore Germano met amuses bereid door Restaurant De Kersentuin.

Hierop volgde een genoeglijke traditionele witte truffellunch met fantastische wijnen uit Piëmont toegelicht door Noël Vanwittenbergh, die vervolgens door de Gran Maestro en de kersverse NL’se Maestro als eerste Membro Professionaliste tot Knight of Alba werd verheven. Hierop nam de Honorair Consul van Italië de heer Roberto de Falco het woord als getuige van de geboorte van deze Nederlandse delegatie, waarbij hij zijn waardering uitsprak over het toenemende aanzien van de Italiaanse gastronomie en wijnen in Nederland; welke de afgelopen jaren in prestige alsmaar toeneemt en dat de Nederlandse delegatie aan deze culturele verbinding kan bijdragen. Tot slot werd er een groot applaus gegeven voor chef Kees Mellink met zijn sous chef Sebastiaan Kant en hun brigade, welke deze Piëmontese uitdaging voortreffelijk hebben opgepakt!Comments


bottom of page