Het vijfde Capitolo nei Paesi Bassi van de Nederlandse delegatie Knights of Alba Amsterdam vond dit najaar plaats in Den Haag in nauwe samenwerking met de Italiaanse ambassade ter gelegenheid van de viering van de negende Settimana della Cucina Italiana nel Mondo.
Een aantal vooraanstaande wijnhuizen uit de regio Piemonte waren met de Maestro van de Regerende Raad uit Alba Knight Matteo Ascheri speciaal hiervoor naar Nederland gevlogen, waar zij eerst bij Vice-Maestro Knight Wouter Butzelaar thuis in Amsterdam werden ontvangen en waarna zij getrakteerd werden met een boottochtje door de grachten. De volgende ochtend vertrok het gezelschap naar Den Haag waar bij Knight Harry Rek thuis een lunch met Nederlandse specialiteiten waaronder idem fantastische wijnen opwachtte.
In het statige stadspaleis Het Spaansche Hof werden de circa 80 gasten ontvangen met een glas Franciacorta en heerlijke amuses, waarna de Italiaanse ambassadeur zijne Excellentie Giorgio Novello het woord nam en de aanwezigen van harte welkom heette. Hierop volgde een boeiende presentatie door Tommaso Ghidini van het Europese Ruimte Agentschap over de Toepassing van Materialen in de Ruimte alsook van Voeding.
Na een uitbundig applaus volgde een kippenvel veroorzakend optreden door Sopraan Sophie Collin begeleid op Piano door Aliya Iskhakova met divers repertoire o.a. van Giacomo Rossini.
Hierna volgde een toespraak van Maestro Knight Willem Hokken waarbij uitgebreid stilgestaan werd bij het culinaire thema en afsloot met de aankondiging van het Inno Del Cavaliere als startsein van het ceremoniële gedeelte van dit Gala.
Na betreding van de Tuinzaal door de Maestri, nam Maestro Knight Matteo Ascheri het openingswoord. Een zevental Postulanten werden door hem plechtig geïnstalleerd als Knight of Alba, waarna de eer te beurt viel aan zijne Excellentie Giorgio Novello met de benoeming tot Honorary Knight of Alba.
Op deze ceremonie volgde de traditionele groepsfoto van de nieuwe Knights of Alba met de Maestri en was er gelegenheid tot felicitaties met een aperitief met een glas Metodo Classico Brut, waarop één ieder zijn of haar plaats zocht in de feestelijk gedekte Balzaal.
Tijdens het Italiaanse vier gangen diner met Truffels waren er enkele onderbrekingen door o.a. muzikale optredens en een toelichting op de wijnkeuze door Vinothecaire Knight Arnold van Steenderen en op de Metodo Classico Brut en de Langhe DOC Chardonnay 2021 beide van Moscone door Mauro Adriano en op de Langhe DOC Nebbiolo 2020 en de Barolo DOCG 2020 beide van Mauro Molino door Martina Molino. Deze stijlvolle avond werd zoet afgesloten met een verfrissend glas Moscato d"Asti DOCG 2022 van Braida.
Yorumlar