• Redactie

Sabreren kun je leren

door Jonne van der Drift

De meester krijgt les (John Akkerman en Noël Vanwittenbergh


De traditie van het openen van een fles champagne gaat terug tot de Napoleontische tijd. De kleine man uit Corsica was een groot liefhebber van champagne. Schrijver dezes kan de tekst die sabreur John Akkerman uitsprak niet meer reproduceren. Daarom hieronder een citaat uit de beschrijving die te vinden is op de officiële website van de Confrérie du Sabre d'Or.

Napoleon (1769-1821) was een kleine man, maar een groot Champagne liefhebber. Voordat hij met zijn leger op veldtocht ging werd eerst voldoende Champagne ingeslagen in de Champagnestreek. In 1812 eeuw is Napoleon met een Grand Armée van 650.000 soldaten (uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland!) richting Rusland vertrokken onder andere omdat hij beledigd was dat Tsaar Alexander hem weigerde zijn zus ten huwelijk te schenken. In Smolensk komt het tot een groots handgemeen tussen het Franse leger en de Russische Kozakken.
Naar verluidt schijnt hier de eerste fles Champagne gesabreerd te zijn. Er zijn twee versies van de historie. De Franse versie luidt dat de Franse Dragonders (cavaleristen) het sabel ter hand namen om een overwinning te vieren. Een andere versie (origine onbekend) zegt dat de Kozakken uit het huurleger van de Tsaar beslag hebben gelegd op een van de ossenwagens met Champagne en de flessen, al rijdend op hun paarden, in het aangezicht van de Franse legers met het sabel hebben geopend. Het is niet duidelijk welke versie nu de juiste is; wel is uit de overlevering duidelijk geworden dat het sabreren in 1812 in Smolensk is begonnen. De veldtocht is zoals bekend voor Napoleon afgelopen in een drama, uiteindelijk keerden slechts enkele tienduizenden soldaten van de Grande Armée levend terug. Het enige positieve, een aantal van hen had in levende lijve de eerste sabrage ooit meegemaakt. 
De Franse Cavaleristen hebben nadien binnen de Franse Cavalerie het sabreren tot kunst verheven.  Het Franse Briquet sabel werd ter hand genomen om een fles Champagne te openen.