top of page
  • Redactie

Rosé: van frivool tot krachtig

De avond begon met een hartelijk ontvangst door de equipe van De Koninklijke IGC met een uitzonderlijk mooi glas Champagne Rosé Brut van één van mijn favoriete Champagnehuizen, te weten Deutz, voorzien van maar liefst twee amuses; een spoon Vitello tonato en Sushi.

Gespannen als wij waren over hetgeen wij zouden leren, werden wij door Noël Vanwittenbergh uitgenodigd om plaats te nemen in de Groote Zaal waar de prachtig in Rosé thema gedecoreerde tafels opgesteld stonden voor een vier gangen diner met bij iedere gang maar liefst twee totaal verschillende Rosé wijnen.

Alvorens Maître sommelier Noël Vanwittenbergh het woord nam, werden de aanwezigen met behulp van de moderne technieken via een groot beeldscherm toegesproken door de wijntafel voorzitter Loek Habbema, die zich zelf op dat moment in de Bordeaux regio bevond. Rosé doet ons vaak denken aan de Provence, waarbij ambiance een grote rol speelt bij het schenken van deze wijnen, echter Rosé wijnen kunnen ook serieus van kwaliteit en karakter zijn en als gastronomische begeleider van diverse gerechten dienen. De inleiding werd afgesloten met een toast, waarop er een luid applaus van de aanwezigen volgde.

Hierop nam onze sterspreker Noël het woord over en begonnen wij aan onze avontuurlijke reis; geïllustreerd met beelden werd ons uitgelegd dat Rosé een wijn is die gemaakt wordt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn kleur doordat de schil van de blauwe druiven minder lang in het sap (most) blijft dan tijdens de productie van rode wijn. Tijdens de traditionele wijnbereiding worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleur in het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is met de kleur, worden de druiven voorzichtig geperst en worden de schillen en sappen gescheiden. Daarna gaat de fermentatie verder. Hoe langer het schil en sap contact, hoe donkerder de kleur en hoe krachtiger de smaak wordt. De beperkte hoeveelheid tannine in rosé maakt hem fris en licht, maar kan ook met enige stevigheid gedronken worden.

Tijdens het diner nam ook mede commissielid Rumo de Schutter spontaan het woord tot de zaal waarin hij de Rosé Rock Angel 2021 uit de Provence een lovend woord toedichtte. Muziek speelt altijd een rol bij de Vanwittenbergh Wijntafel, waardoor traditiegetrouw ons clublid René Weijerman weer een ontroerend lied van Édith Piaf en van George Moustaki ten gehore bracht, waarop er een groot applaus volgde.

Noël Vanwittenbergh nam ons op een meesterlijke wijze mee op reis door talloze Rosé wijnstreken tijdens het speciaal door hem hiervoor bedachte vier gangen diner, om op het eind van de avond tot de slotsom te komen dat Rosé een wijn is met vele gezichten van een zomerwijn tot een buitengewone gastronomische begeleider.


bottom of page