Ottima esperienza piemontese
- Wouter Butzelaar
- 27 jul
- 6 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 11 aug
Dag 1: Deze wijnreis startte voor ondergetekende in de rol van Maestro van de Nederlandse delegatie Knights of Alba al vroeg met Henk ten Dam, Commissielid van de IGC Vanwittenbergh Wijntafel vanaf Schiphol naar Turijn. Gelijk na onze landing ging de reis naar de wolkenkrabber Intesa Sanpaolo ontworpen door collega architect Renzo Piano, waar zich op de 35ste verdieping het sterrenrestaurant Piano35 bevind. Wij werden aldaar uiterst gastvrij ontvangen door de getalenteerde sommelier Enrico Didier, die ons als ware koningen ontving met fantastische mousserende wijnen van de Alta Langa. Na afloop van deze lunch genoten wij van onze koffie op het serre terras, welke een magnifiek uitzicht bied over het historische centrum van Turijn.
Na afloop van de lunch ging onze reis naar Castello Santa Vittoria d’ Alba, welke wederom als uitvalsbasis zou dienen voor de nodige geplande proeverijen. Dezelfde avond werden wij in Castiglione Falleto naast het fameuze Vietti wijnhuis in Ristorante Le Torre ontvangen voor een uitzonderlijk gastronomisch diner.
Dag 2: In aller vroegte vertrokken wij naar onze eerste bestemming Cornarea in Canale, waar wij bij de gelijknamige Villa uitzonderlijk hartelijk ontvangen werden door Pier Bovone. Er volgde een interessante uitleg in de wijngaard en in de kelder over het Terroir, waarna wij onder het genot van het panoramische uitzicht over Canale het omvangrijke assortiment van superieure wijnen mochten proeven.
Wij vervolgde onze tweede dag met een traditionele Piemontese lunch in Canale met een Roero Arneis van Malvira, om ons voor te bereiden op het volgende bezoek bij Derletto, waar wij eveneens gastvrij ontvangen werden door Cristina Deltetto. Het begon met een rondleiding door een soort museum, waar wij kennis namen van de geologie, onder andere duidelijk geïllustreerd met een kaart hoe er miljoenen jaren geleden zich hier een zee bevond De daarop volgende er een uitmuntende proeverij welke werd afgesloten met een begroeting van oenoloog Samuele Paraboschi.
Vervolgens ging onze verder naar Giovanni Demarie in het iets verderop gelegen Vezza d'Alba, waar ooit een kasteel heeft gestaan waarvan de stenen later gebruikt zouden zijn voor de bouw van Castello Guarene. Bij aankomst werden wij gelijk warm ontvangen door Paolo Demarie, waarbij hij begon met geven van een rondleiding door het wijnbedrijf en deze vervolgt werd met een sublieme proeverij met wijnen die eerder terecht in de prijzen vielen bij de Ordine dei Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba. De dag werd geheel in stijl afgesloten met een diner in de sterrenzaak All'Enoteca, waar de door ons gekozen Roero Riserva Braja van Deltetto wel nog wat lucht kon gebruiken.
Dag 3: Deze dag begon met een uitstapje naar de Monferrato, waar wij belanden bij het beroemde wijnhuis van Banfi. Wij werden aldaar allerhartelijkst begroet door oenoloog Antonio Massucco en zijn rechterhand Ivana Poggio. Laatstgenoemde gaf ons een rondleiding door het imposante bedrijf, waarbij wij uitleg kregen over de Metodo Classico. Na een grondige inspectie van de kelders kregen wij een lichte lunch aangeboden waarbij wij de verschillende mousserende wijnen naast elkaar konden uitproberen, als ook de frisse rode La Lus gemaakt van de Albarossa druiven en de fruitige Gavi, gemaakt van Cortese druiven.
Wij vervolgden onze reis via het prachtige stadje Acqui Terme met een eeuwenoude spa, om uiteindelijk aan te komen bij Cascina Cerutti in Cassinasco, waar wij warm ontvangen werden door Gianmario Cerruti. Na een korte wandeling door het wijnbedrijf begonnen wij aan een serieuze proeverij, waarbij de Riva Grande 2020, gemaakt van Chardonnay druiven op Frans eiken gelagerd een bijzonder diepe indruk op ons maakte.
Hierna hadden wij nog een proeverij tegoed bij het zevende generatie familiebedrijf Vini Berta Paolo sinds 1842 in Nizza Monferrato, waarbij wij opgewacht werden Paolo en Ksenia Berta. Dit wijnbedrijf werkt op een duurzame wijze en produceert voortreffelijke wijnen, welke regelmatig hoge ratings ontvangt, met name de Barbera d'Asti genaamd Evolution was een waar proefgenot te noemen.
Wij sloten deze dag culinair af in Canelli bij Ristorante Casa Crippa, waar wij door nota bene Anita Cerruti (de echtgenote van Gianmario) allerhartelijkst ontvangen werden. Zowel in culinair opzicht door de chefs Riccardo en Diego Crippa als qua wijnkaart maakte dit restaurant een bijzondere indruk op ons, gelukkig hadden ze daar ook de door ons volprezen Riva Grande 2020 op hun kaart staan.
Dag 4: Stond in het teken van Barolo en La Morra, waar wij onze eerst stop maakten bij bet beroemde wijnhuis Rinaldi Francesco & Figli aan de rand van de Cannubi heuvel. Bij aankomst stond Piera Rinaldi ons op te wachten, na een hartelijke begroeting volgde er een rondleiding door het eeuwenoude pand, welke onlangs geheel intern verbouwd is. Voor mij als architect waren hierbij interessante gebouwdetails, zoals in de gewelven; bijzondere tekenen van de vrijmetselarij kwamen er te voorschijn. Na afloop van deze rondleiding volgde er een mooie proeverij met een Barbera d'Alba uit 2023 en twee Barolo's uit 2021, waarbij de Cannubi toch een bijzondere smaakbelevenis gaf.
Dichtbij Barolo in La Morra vervolgde wij onze reis met een lichte lunch op het terras van Ostria Veglio, waarna wij doorreisden naar Figli Luigi Oddero, waar wij opgewacht werden door Giovanni Oddero en Alberto Zaccarelli voor een rondleiding door dit bijzondere bedrijf, waarna er wederom een indrukwekkende proeverij volgde.
Wij bleven nog even in La Morra voor een bezoek aan Cordero di Montezemolo, waar wij opgewacht werden door Valerio die ons namens Alberto Cordero di Montezemolo rondleidde door het architecturaal bijzonder interessante wijnbedrijf met erop volgende proeverij, waarvan de gepresenteerde wijnen van een exceptioneel hoge kwaliteit waren.
Voor het diner vervoegden wij onze reis naar Marchesi di Barolo, waar wij vriendelijk werden ontvangen en kregen er namens Anna Abbona een bezichtiging aangeboden van het nieuwe panoramische terras, welke een 360 graden uitzicht biedt over Barolo en de omringende wijngaarden. In het Ristorante La Foresteria kregen wij door Severino een heerlijk Piemontese viergangen diner met diverse bijpassende wijnen van dit historische wijnhuis geserveerd, waarbij de Barolo Riserva 2016 bijzonder goed bij ons in de smaak viel.
Dag 5: Als Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba was het toch een "must" om meer kennis op te doen over truffels; aldus ging onze reis naar Piobesi d'Alba, waar het ultramoderne bedrijf Tartuflanghe gevestigd is, wij werden er uiterst kundig en hartelijk ontvangen door Emanuela. Na een uitleg over de verschillende truffel producten kregen wij verpakt in een speciale hygiënische uitrusting een uitvoerige rondleiding door het truffel verwerkingsbedrijf. Hierna werden wij opgewacht door Giuseppe Pariani die met ons een proeverij deed van de authentieke Pedemontis wijnen met de verfijnde truffel amuses, waarna wij de aan truffelbossen grenzende wijngaarden in Priocca met de wijnmaker en truffeljager Nico gingen bezoeken.
Voor de lunch reisden wij door naar Barbaresco waar wij een lichte lunch genomen hadden bij Trattoria Antica Torre, waarbij truffels en natuurlijk een Barbaresco van het aanpalende wijnhuis Produttori uit 2020 niet kon ontbreken. Vervolgens ging onze reis door naar Moccagata waar wij hartelijk ontvangen werden door Martina Minuto voor een uitleg en rondleiding door de kelders en waarna een bijzondere proeverij volgde.
Hierna verplaatsten wij ons naar Castagnole della Lanze, waar wij een bezoek brachten aan het prestigieuze wijnhuis La Spinetta. Na een indrukwekkende rondleiding door Erika Baracco volgde een uitzonderlijke proeverij met Manuela Rivetti. Deze mooie dag werd afgesloten met een gastronomisch diner bij Pan Pist in hetzelfde plaatsje.
Dag 6: de ochtend van onze laatste dag was ingeruimd voor Alba, waarbij wij een bezoek brachten aan het prestigieuze huis Ceretto, prachtig gelegen op een heuvel uitzicht biedend Castello Grinzane Cavour. Wij werden er kundig rondgeleid door Mattia Pagliasso, waarna er een unieke proeverij volgde van o.a. diverse Barbaresco's en Barolo's volgde.
Op onze weg naar onze laatste proeverij in Dogliani maakten wij een tussenstop voor de lunch in Verduno bij Trattoria dai Bercau, waar wij Maestro Ugo Venturino en Federica Stefàno van de Ordine dei Cavalieri del Tartufov e del Vini di Alba afstemming hadden over ons ambitieuze programma voor het komende jaar. Wij genoten er van de door Maestro Ugo Venturino uitgekozen Barolo uit 2015 en natuurlijk van de truffels. Vervolgens ging onze reis naar Poderi Luigi Einaudi, even ten zuiden de Barolo gesitueerd, omringd met wijngaarden van voornamelijk Dolcettodruiven. De familie Einaudi is een invloedrijke familie uit Italië met wortels in de politiek, muziek, uitgeverij en wijnproductie. Dit wijnhuis was daarom qua belevenis als qua proeverij een "must" op onze lijst.
Het laatste avondmaal vond plaats in het panoramische restaurant Al Castello van Castello Santoria d’Alba, welke wederom onze uitvalsbasis was voor deze reis. Chef Paolo Decio had voor ons een aantal bijzondere gerechten bedacht, welke wij met een verfrissende Alta Langa van Fontafredda en met een Langhe Nebbiolo van Vietti lieten begeleiden. Met deze wijnexpeditie zijn wij weer een uitstekende Piemontese ervaring rijker.
Comments