• Redactie

Op wijnsafari in Piemonte

door Wouter Butzelaar Nauwelijks bekomen van onze avonturen in de Champagne begonnen wij aan onze volgende wijnreis. Met een stevige bolide naar de Piemonte, met tussenstops in de Elzas en in Como ter verdieping van de aldaar vorig jaar opgedane kennis.


Dag 1 - Elzas

Via de wijngaarden reden wij de statige oprijlaan op van het prestigieuze Domaine Weinbach van de familie Faller, waar wij al bij de deur door Catherine Faller werden opgewacht. Na uitwisseling van complimenten, werden wij allerhartelijkst ontvangen in de traditionele keuken van dit trotse wijnhuis. Wij mochten het hele scala proeven te beginnen met een nieuwe assemblage les Vignes du Precheur 2019, waarna wij aan het echte werk konden beginnen: Sylvaner 2018, Pinot Blanc 2019, Cuvée Colette Riesling 2018, Clos des Capucins Pinot Gris 2019, Cuvée Ste Catherine Pinot Gris 2018 en Cuvée Laurence Gewurtztraminer 2018. Nieuw was dat wij hier voor het eerst de Pinot Noir mochten proeven, Clos de Capucins 2018, vervolgens S 2018 en tot slot de Altenbourg 2018, helemaal in Bourgogne stijl gemaakt, licht eiken-gelagerd met een mooie 'rondeur'. Om het af te ronden proefden wij een Muscat 2019, die was werkelijk fenomenaal!

De middag was nog niet voorbij want de volgende geweldige wijnmaakster Martine Becker in Zellenberg wachtte op ons. We begonnen met een aantal verfrissende Crémants d’Alsace, te weten een Extra Brut en een Brut Rosé, waarna er op ons verzoek werd opgeschaald naar Pinot Gris 2016, respectievelijk Rimelsberg, Grand Cru Sonnenberg, Grand Cru Froehn 2015.

De eerste dag sloten wij af met een diner in de sterrenzaak van Julien Binz in Ammerschwihr, waar wij op aanraden van de bevlogen sommelier François bij de Foie Gras een Grand Cru Kaefferkopf bestelden en voor bij de duif en de kazen het heft in eigen hand namen met een Steinbach Pinot Noir van het ambitieuze huis Joseph Cattin, wat ons uitstekend beviel.

Dag 2 - Como

Na in alle vroegte door de klokkentoren naast ons hotel gewekt te zijn, vertrokken wij richting Piemonte, het doel van ons reisje. Eerst nog een tussenstop in Como waar wij allerhartelijkst verwelkomd werden voor een diner in de tuin van Dandelion, een schitterend gerestaureerde manoir dicht bij de fameuze golfbaan Villa d’Este. Wij werden als koningen ontvangen met Champagne Moët & Chandon Impérial Brut als opfrissertje. Daarna via een Ferrari Brut naar een Champagne Dom Perignon Vintage 2004 e.e.a. becommentarieerd door de gerenommeerde Italiaanse wijnjournalist Roger Sesto. Vervolgens kwamen er een aantal oudere jaargangen Pinot Blanc uit de Veneto op tafel, genaamd Villa Russiz uit 1997 en een uit 2001, vooral de jongste deed ons het beste smaken. Hierna een verrassende magnum Verdicchio dei Castelli di Jesi Cuprese uit 1992 van Colonnara uit de Marken. Wij eindigden ons diner met een goed gestructureerde dessertwijn Maculan Torcolato 2006 uit Veneto, vol van kruiden en honingtonen.

Dag 3 - Monferrato Asti

Onze reis ging verder richting Asti voor een lunch met panoramisch uitzicht op de wijngaarden van Moncalvo, om verderop in Castello di Gabiano te worden verwacht voor een tour in en rond het middeleeuwse kasteel met zijn beroemde tuin en de welverdiende proeverij. De door de charmante gastvrouw gepresenteerde wijnen vielen niet mee; de Barbera d’Asti 2017 Labraja, de Superiore 2011 Adornes en de Monferrato Rosso 2017 Gavius hebben door hun terroir wat minder rondeur dan de zuidelijker gelegen Barbera d’Alba.

Eenmaal aangekomen in Fossano bij onze uitvalsbasis Palazzo Righini, hebben we onze nadorst maar eens gelest met een aangenaam glas Champagne Lallier R.015 Brut, waarna wij nog dezelfde avond bescheiden met het echte werk konden aanvangen, te weten een Barolo Marcenasco 2012 van Renato Ratti.


Dag 4 - Langhe

Vol goede moed vertrokken wij naar Barolo voor een tweede bezoek aan de gerenommeerde wijnmakers E.Pira & Figli van Chiara Boschis, die zich door haar broer Giorgio liet vervangen. Allereerst kwam de Via Nuova 2016 op tafel, door zijn terroir echter niet te vergelijken met de Mosconi 2016, waarvan wij direct de overgebleven kelderrestanten bestelden.

Na dit avontuur ging het naar het naburige Monforte d’Alba voor een heerlijke lunch in het landelijk gelegen Trattoria della Posta, waar wij allervriendelijkst werden verwelkomd. Met de tijdens onze vorige reis opgedane kennis bestelden wij een heerlijke Fontanafredda Brut Nature gemaakt van Pinot Noir gevolgd door een Barolo Contadin 2015 van het huis Brico Majolica die zich perfect liet combineren met de lokale specialiteit van gefrituurde paddenstoelen.

Na de lunch terug naar Barolo voor een bezoek aan de Azienda Agricole Brezza Giacomo & Figli. Hier werden wij ontvangen door nota bene een Française uit de Bourgogne, die ons een uitgebreide rondleiding gaf door de kelders waarna een geweldige en uitgebreide proeverij met een Chardonnay, Dolcetto d’Alba, Rosato Langhe, Barbera d’Alba, Nebbiolo Langhe, Barbera d’Alba Superiore, Nebbiolo d’Alba om uiteindelijk eens aan de Barolo’s te beginnen met een blend, daarna een Cannubi, Sarmassa en last but not least de Castellero.

Voldaan vertrokken wij met de nodige inkopen richting Palazzo Righini om ons op te maken voor het diner in het befaamde twee Michelin-sterren restaurant Antica Corona Reale net buiten Fossano op aanraden van de eerder genoemde Roger Sesto. Het bleek met recht de culinaire bekroning van onze reis. De start met nooit eerder geproefde mousserende Roero Arneis, Methodo Classico gemaakt door Giovanni Negro gevolgd door een voortreffelijke Barolo Ravera 2012 van de wijnmakers G.D. Vajra, die zich perfect liet combineren met de geserveerde gebakken foie gras met Roero vijgen en azijn uit Sambuco alsook met de Perigord duif met rabarber en rozemarijn.

Dag 5 - Langhe

De verrassingen bleven komen; niets vermoedend belden wij aan bij Azienda Vitivinicola Paolo Scavino in Castiglione Faletto waar wij ontvangen werden door Andrea Ostorero. Toevallig bleek dat deze gastheer jarenlang de maître-sommelier was bij Antica Corona Reale, waar wij de voorgaande dag zo voortreffelijk hadden gedineerd. Na een rondleiding door de monumentale kelders met de bakstenen gewelven en de enorme eiken en roestvrijstalen vaten alsook de imposante wijnbibliotheek, konden wij beginnen aan een unieke proeverij, waarvanj ik een viertal Barolo’s, alle uit 2016, met name wil noemen; Bricco Ambrogio, Ravera, Prapo en als topper Bric del Fiasc.

Voldaan van deze belevenis ging onze reis verder naar Grinzane Cavour, genoemd naar Graaf Cavour die als eerste premier van de Republiek Italië ooit woonde op het door ons te bezoeken Castello Grinzane. Hier vind je sterrenchef Marc Lanteri met zijn restaurant. Als edellieden werden wij ontvangen door charmante gastvrouwen met een glas uit een fles, hoopvol genaamd Et voilá! De overheerlijke gerechten lieten zich voortreffelijk begeleiden door Barollo Villero 2015 van Giacomo Fenocchio.

Amper bekomen van dit culinaire spektakel vervolgden wij onze reis naar Verduno waar het prestigieuze huis Commendatore G.B. Burlotto is gevestigd. Tot onze verbazing lukte het om een afspraak te krijgen, vergelijk dit huis rustig met het Pomerol Le Pin. In een soort kleine sixtijnse kapel met fresco’s werden wij door Cristina Burlotto zelf ontvangen. Toen zij eenmaal in de gaten had met welk een wijnpassie wij gekomen waren, was het ijs snel gebroken en nam zij ons mee in een ongelooflijke proeverij, waarbij de monumentale Barolo Monvigliero 2016 ter tafel kwam, maar wij moesten niet denken dat hiervan nog iets te koop was! Gelukkig konden wij nog wel de Verduno Pelavero 2016 meenemen, van een unieke druivensoort die zich door zijn kruidigheid het best laat omschrijven als ‘strawberry fields forever’. 's Avonds moesten wij in Palazzo Righini het met een Barolo 2015 van Massolino doen om alle opgedane indrukken te verwerken.

Dag 6 - Langhe

De laatste dag van onze safari stonden wij extreem vroeg op, daar er al om 9.00 uur een bezoek gepland stond in Castiglione Faletto, bovenop de heuvel met een schitterend uitzicht op onder andere Seralunga d’Alba en de aanpalende wijngaarden bij neef Paolo Scavino. Ook hier waren de keldergewelven indrukwekkend, hetgeen wij in de Barolo’s iets minder terug proefden. Maar de Pinner 2019, een witte wijn gemaakt van Pinot Noir ontroerde ons tot tranen, zo heerlijk.

De reis ging door naar Canelli, waar de monumentale keldergewelven van de huizen Coppo en Contratto zich bevinden. Bij het laatstgenoemde huis een genoten wij van een interessante rondleiding door het historische keldercomplex (Unesco Erfgoed) en van een proeverij in de Cantine Storiche met mousserende wijnen die zijn voorzien van elegante Jugendstil-etiketten kunnen zich zonder meer meten aan de betere Champagnes.

We lunchten tenslotte in Barbaresco, waar sterrenchef Maurilio Garola de scepter zwaait met als motto: eenvoudige Piëmontese keuken met een verfijnde touch. De gerechten waren van een verrassende eenvoud maar met onverwacht raffinement bereid. Ook de wijnkeus van de sommelier paste verbazend goed, een Langhe Nebbiolo 2018 van Parusso, gemaakt in Bourgogne-stijl met een lichte houtlagering.

Last but not least bezochten wij voor de tweede maal in het plaatsje Vergne het sublieme wijnhuis G.D. Vajra, waar wij de bezichtiging oversloegen -de op het oog ietwat megalomane uitbreiding is pas eind 2020 gereed- dus begonnen wij direct aan de proeverij. Onze voorkeur ging wederom naar de laatste drie Barolo’s, alle uit 2016; Coste di Rose, Bricco delle Viole en de Ravera. Om dit geheel zoet af te sluiten kregen wij een verrukkelijke Moscato d’Asti 2019 geserveerd.