• Redactie

Campagne naar de Champagne

door Wouter Butzelaar

Dag 1

Na amper te zijn bekomen van de Pinot Gris-avond bij de Vanwittenbergh Wijn Tafel vertrokken wij in alle vroegte op 10 juli naar Reims voor een bezoek aan Restaurant Le Jardin, het 'zusje' van Les Crayeres. Wij werden er aangenaam verrast met een Blanc de Craie van Henri Giraud. De lunch besloten wij met een Grand Cru Blanc de Blancs van Voirin-Jumel.

Na een korte inspectie van het park met prachtige beeldende kunst, volgde een bezoek aan het huis Taittinger op nog geen steenworp afstand. Je loopt er direct tegen een maquette aan die een goed beeld geeft van de gotische abdij die zich ooit boven de kelders bevond die wij op het punt stonden te bezoeken. Na een lange gestage afdaling wordt je overweldigd door de kelders met zijn gotische gewelven en indrukwekkende voorraden met opvallend veel magnums. Om bij te komen van dit onderaardse avontuur werden wij getrakteerd op een mooi glas Taittinger Brut, een geraffineerde assemblage van Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir, waarna wij de verleiding om in te kopen niet konden weerstaan.

Het avontuur ging verder met een schitterende tour door de Champagnestreek via Epernay naar Chateau d' Etoges voor ons eerste 'champagnediner'. Om de dorst te lessen begonnen wij met een Extra-Brut Blanc de Blancs, dus 100 % Chardonnay, van het huis Paul Lebrun om daarna op te schalen naar een Grand Cru Blanc de Noirs van het huis Jean-Yves de Carlini.

Dag 2

De volgende ochtend vroeg op pad voor een bezoek aan het vermaarde huis Boizel uit 1834, waar de familie sindsdien nog steeds een vinger in de pap blijkt te hebben. Wat je binnen deze traditionele muren te wachten staat is een waar architecturaal wonder dat bestaat uit een orthogonaal keldercomplex. Ons viel op dat ieder gewelf is vernoemd naar een wereldstad met jaartal van de eerste levering. Maar wij kwamen voor de Champagne waartoe in een stijlvolle zaal een proeverij was voorbereid bestaande uit drie glazen: Brut Réserve, Blanc de Blancs en een Brut Rosé. Wij werden er voorgesteld aan Pauline Heydt-Trimbach, de verantwoordelijke manager, jawel. de dochter van Jean Trimbach van het gelijknamige huis in Ribeauvillé in de Elzas, dat andere verrukkelijke wijngebied in Noord-Frankrijk.

Te voet ging het verder over de Avenue de Champagne in Epernay met zijn talloze statige 'maisons' naar het restaurant voor de lunch, waarna het technische deel van onze reis zou aanvangen.

Aangekomen in Brugny-Vandancourt werden wij allerhartelijkst ontvangen door de champagnemakers Lionel en Valerie Lahaye-Berthelot. Hun bedrijf ligt schuin tegenover het bekende Relais & Chateau Hostellerie Le Briquetterie. Zij namen ons mee in het productieproces van Champagne met een spectaculaire demonstratie van de Dégorgement, de laatste stap in het proces. Daarna een uitgebreide proeverij met uitleg over de evolutie van de aroma's: de levendigheid en mineraliteit van de Chardonnay, de fruitigheid en rondeur van de Pinot Meunier en de body en structuur van de Pinot Noir.

Gewapend met deze kennis vervolgden wij de reis naar het dorpje Bouzy, waar wij erg vriendelijk werden opgewacht voor een proeverij van het huis Barnaut die begon met een Cuvée Edmont 2011, daarna een drietal Grand Cru's: de Sélection Brut Nature, de Grande Réserve Brut en om af te sluiten de Blanc de Noirs Brut.

Na alle 'beproevingen' belandden wij op het terras van Chateau de Rilly waar wij onze nadorst lesten met een Tradtion Brut van het champagnehuis Stephane Herbert ertegenover. Wij dineerden bij de gepassioneerde chef Benjamin Gilles in zijn onlangs gestarte restaurant Couvert de Vignes, met niet alleen een naam die mij bijzonder aansprak maar ook met een kookkunst die ieders verwachting verre overtrof.

Dag 3

De reis ging verder langs de wijngaarden van de Valée de Marne naar het toeristische plaatsje Hautvillers. Na een bezoek met respect aan de graftombe van Dom Perignon kon het echte werk beginnen met een proeverij bij het panoramisch gelegen huis G. Tribaud met het gehele palet: van Demi-Sec, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs, tot Rosé de Réserve en enkele Millésimes waarvan menig Premier Cru met als afsluiting een heerlijk glaasje Ratafia gemaakt van 4/5 deel Pinot Noir druivensap en 1/5 Marc de Champagne.

Voldaan reisden wij terug langs de wijngaarden richting Reims, naar het clubhuis van de Golf de Reims dat gevestigd is in een oud nonnenklooster voor een eenvoudige doch smakelijke maaltijd op het rustgevende terras aan de vijver langs de green van hole 18. De holes dragen ieder de naam van een vermaard champagnehuis..

Via het oude F1-circuit bereikten wij Reims voor een bezoek aan de kathedraal met de beroemde glas-in-lood ramen van Marc Chagall. De kroon op onze 'champagne-campagne' werd gevormd door een diner op Royal Champagne met het magnifieke uitzicht op de wijngaarden.

Als aperitief een lokale Champagne Brut Premiet Cru van Gisele Devaury om te besluiten met een Champagne Grande Cuvée 167ème Édition Brut van Krug, waarna ook onze enthousiaste sommelier volkomen uit zijn dak ging...