top of page
  • Wouter Butzelaar

Masterclass Saint-Estèphe te Amsterdam 22 maart 2024


Noël Vanwittenbergh gaf een duo-presentatie voor de Commanderie de Bordeaux aux Pays Bas met als Linkeroever thema Saint-Estèphe in het Bilderberg Garden Hotel. Al in de tijd van de Romeinen werd hier wijn geproduceerd; sinds 1936 heeft Saint-Estèphe een AOC erkenning.

Aan de hand van diverse kaarten lichte Noël de Geologie nader toe; Sol de grave is een bodemtype bestaande uit een mix van kiezels, klei en zand, welke alle AOC-wijnen uit de Medoc met elkaar delen, echter bevat Saint-Estèphe een iets hoger aandeel van klei. Het lokale klimaat wordt beïnvloed door de nabijgelegen rivier Garonne en is hierdoor gematigder dan bij andere wijnen uit de Medoc-regio.

De meest gebruikte druiven voor deze AOC zijn Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Petit Verdot. De AOC-reglementering bepaalt niet wat met welke verhoudingen precies gecombineerd moet worden, maar in de praktijk bestaan de meeste blends voornamelijk uit Cabernet Sauvignon. De verschillende verhoudingen van assemblage, geven de wijnen van ieder Château of Domein een eigen karakter. Sommige Châteaux verhogen het aandeel Merlot om hun jonge wijnen juist meer smaak te geven, terwijl andere Châteaux overheersend Cabernet Sauvignon verbouwen.

De Masterclass gaf ons inzichten hoe bij drie verschillende Châteaux uit Saint-Estèphe de jaargangen vanaf 2017 t/m 2020 zich ontwikkelen; een uiterst interessante ervaring zeker met de constatering dat sommigen wijnen zich in het glas buitengewoon snel ten positieve evolueerden.

Tot slot werd de Masterclass opgevolgd door een voortreffelijk drie gangen menu bereid door Chef Sebastiaan Kant en zijn equipe, waar bij de Bisque een witte Graves geserveerd werd, bij de Eend een Saint-Estèphe uit 2018 en als afsluiter van deze geslaagde avond een Tarte tatin met Sauternes uit hetzelfde jaar.








bottom of page