top of page
  • Wouter Butzelaar

La Jurade de Saint-Emilion


Dag 1: Goed voorbereid ging onze Bordeauxreis deze nazomer naar de rechter oever van de Garonne te weten naar Saint-Emilion, na een soepele landing ging onze reis eerst naar het historische centrum, waar wij ons inkwartierden in het bijzonder charmante hotel “Logis de la Cadène” met het gelijknamige sterren restaurant. Vanuit onze kamer hadden wij een panoramisch uitzicht over het stadje en de “Tour du Roi”. Na een korte pauze besloten wij met onze reisgenoten te voet naar Chateau Angélus te wandelen, waar wij allerhartelijkst werden ontvangen door de eigenaar zelve Jean-Bernard Grenié met het klokkenspel van het Nederlandse volkslied “Wilhelmus van Nassauwe” door carillon vervolgd door een private rondleiding door zijn chateau en uitleg over het domein, opgevolgd door een proeverij van twee van zijn bijzondere wijnen uit 2015; “Carillon d’ Angelus” Saint-Emilion Grand Cru van de wat verder op van het chateau gelegen wijnvelden en een opschaling qua intensiteit naar “Chateau Angelus” Premier Grand Cru Classé A. Beide wijnen waren voortreffelijk uit een groot jaar met nog een behoorlijk bewaar potentieel. Op de vraag waarom Chateau Angelus tweemaal in de film van James Bond voorkwam, antwoorde onze gastheer zeer attent dat 007 nou eenmaal van mooie spullen houdt.

Na ons bezoek liepen wij langs de l’Église van het Cloitre de la Collégiale, waar zich later op onze reis een uitgebreid programma zou voltrekken. Wij sloten de dag geheel in stijl af met een diner bij “l’Envers du Decor”, de brasserie van het andere sterren restaurant “Hostellerie de Plaisance”, waar wij begonnen met een zeldzame witte Saint-Emilion van “Chateau Monbousquet” uit 2015 een assemblage van Semilion en Cabernet Blanc. Vertrouwd vervolgden wij het diner met “Çhateau Canon-la-Gaffelière” Premier Grand Cru Classé uit 2012, waarna nog “Chateau Pavie Maquin” Premier Grand Cru Classé uit 2011 telg uit de beroemde van origine Belgische wijnmakersfamilie Nicolas Thienpont volgde, om bij het dessert af te sluiten met een Sauternes van het “Domaine de l’Alliance” uit 2016. Wij sloten deze indrukwekkende eerste dag af met een nachtelijke bezichtiging van de sierlijke entree van de eeuwenoude Crypte.

Dag 2: Onze tweede dag begon in aller vroegte met een bezoek aan de eigenzinnige wijnmaker Jean-Francois Quenin van het “Chateau de Pressac” Grand Cru Classé, een “deja vue” gevoel kwam bij het betreden van de binnenplaats bij mij op; 15 jaar geleden had ik met de “Commanderie de Bordeaux” tijdens een wijnreis op dit Chateau geluncht! Wat deze wijn zo bijzonder maakt is dat er historische druiven zoals de Malbec en de Carmenère in de assemblage opgenomen zijn, naast natuurlijk de Merlot, Cabernet Franc en Carbernet Sauvignon. De traditionele waarden van deze wijn komt ook tot uiting in de manier waarop zijn compacte kelders met respect voor het landschap in een traditionele bouwstijl uitgevoerd, waarin door een ingenieus systeem tot grote hoogte de eikenhouten vaten gestapeld kunnen worden. Tijdens de proeverij begonnen wij met een sympathieke Rosé om vervolgens “Chateau de Pressac” uit 2014, 2016 en 2018 te proeven, waarbij de potentie van de laatste een grote indruk op mij maakte.

Na uitgebreide inkopen ging onze reis terug naar het centrum van Saint Emilion waar wij bij “L’Huitrier Pie”, een tegen ster aanhinkend restaurant, waar de chef Jérome Nutile in 2013 de prestieuze “Bocuse d’Or” culinaire onderscheiding bemachtigde. Wij leerden hier dat er nog een andere witte Saint Emilion bestond van “Virginie de Vilandraud” uit 2018 als een goede begeleider van ons voorgerecht gebaseerd op verschillende bereidingen van wortel, opgevolgd door een Chateau “Corbin-Despagne” Grand Cru Classé uit 2015, welke zich uitstekend combineerde met het lamsgerecht.

Na de lunch ging onze reis verder naar “Chateau Fleur Cardinale” van de familie Decoster, waar wij hartelijk ontvangen werden in het architecturaal zeer interessante complex. Wij begonnen aldaar met een Eftelingachtige tour, waarin wij uitleg kregen over de wijnteelt door de vier seizoenen en na een grondige inspectie van de kelders konden wij in een smaakvolle design lounge aan de proeverij beginnen van de 2014, 2015 en 2016. Op ons verzoek mochten wij 2018 proberen met het etiket “Intuition de Fleur Cardinale” Saint Emilion Grand Cru.

Na de nodige inkopen gingen wij voorbereiden op het sterren diner in ons hotel “Logis de la Cadène” van dezelfde eigenaar als van Chateau Angelus én ook van “Bistot Le Gabriel” op Place de la Bourse in Bordeaux, waar wij vorig jaar dineerden. Voor de afwisseling begonnen wij hier met een wijn uit de Bourgogne Saint-Aubin genaamd “Les Champlots” Premier Cru uit 2018 van de gepassioneerde wijnmaker Pierre-Yves Colin-Morey, waarna wij overgingen op de gedecanteerde “Les Pagodes de Cos” Saint-Estephe uit 2011, tweede wijn van Cos d’Estournel, geserveerd door top sommelier Marc Guillummette.

Na afloop van dit spectaculaire diner werd onze avond afgesloten met een miraculeus vuurwerk bij Tour du Roi goed zichtbaar vanuit onze kamer als inleiding van La Jurade de Saint Emilion 2021!

Dag 3: Stond geheel in het teken van Le Ban des Vendanges de la Jurade de Saint-Emilion en begon al vroeg met een ontvangst in Jardin de la Mairie, waar ik vriendelijk geholpen werd met aantrekken van een roden keep en mij gevraagd aan de plechtige processie genaamd Cortège de la Jurade deel te nemen. Voor het betreden van de l’Eglise Collégiale hielden wij even de wacht voor een muzikaal spektakel door doedelzakspelers en trommels, nadat de dienstdoende priester ons met wierook had begroet kon de stoet zijn intrede nemen.

Nadat iedereen in de kerk plaats had genomen kon de Messe solenelle aanvangen, waarin prachtig gezongen en gebeden werd voor een goede wijnoogst. Na afloop van deze mis ging onze stoet plechtig richting het Douves de Palais Cardinal, van waaruit de intronisatie de nouveaux dignitaires plaats vond, waar ondergetekende plechtig door Jean-Francois Quenin van Chateau de Pressac werd toegesproken en vervolgens benoemd werd tot Vigneron d’Honneur et Bourgeois de Saint-Emilion. Na het afleggen van de eed “A Saint-Emilion, toujours fidèles!” en het applaus volgde een ondertekening in het register en de behanging met bijhorende versierselen, waarna de receptie begon om kennis te maken met andere Jurats.

In het op loopafstand gelegen Salle des Dominicains volgde een uitgebreide lunch, af en toe onderbroken door een muzikaal optreden van een mannenkoor. Per gang werden er drie superieure wijnen geserveerd oplopend in leeftijd; waarbij Chateau Figeac uit 2009 van de familie Manoncourt een grote indruk op mij maakte. Na onze lunch gingen wij naar de lounge van het annex van ons hotel, van waaruit wij een prachtig uitzicht genoten op de Tour du Roi, waar tot slot de Proclamation du Ban des Vendanges plaats vond, werkelijk een memorabele belevenis!


bottom of page