• Wouter Butzelaar

Het DNA van Merlot in al zijn verscheidenheid leren herkennen


Op 15 februari heeft onze meester sommelier Noël Vanwittenbergh een weergaloze presentatie gegeven over de Merlot druif in al zijn ondenkbare verschijningen. De aftrap begon gelijk met een mousserende Merlot, welke zich perfect liet combineren met de erbij geserveerde amuses.

Vervolgens nam onze tafelcommissie voorzitter Loek Habbema het welkomstwoord, terugblikkend op de door de Vanwittenbergh Wijn Tafel georganiseerde succesvolle evenementen in 2021 en gelijk vooruitblikkend op ons volgende evenement “Rosé, van frivool tot krachtig” op 28 juni as. daarop sloot Loek zijn inleiding af met een veelzeggend gedicht genaamd “a drinking song”.

Met wetenschappelijke precisie legde Noël uit tussen welke breedtegraden op onze planeet men de Merlot het meest aantreft. De Merlot laat zich in een grote verscheidenheid van aroma’s herkennen; van kruidig e.o. bloemig, rood en zwart fruit of met houttonen zoals chocolade, ceder tot toffee toe.

Wij kregen een prachtig viergangen diner geserveerd, waarbij iedere gang met twee verschillende glazen Merlot wijn werd begeleid. Van rosé, wit, rood, donker rood tot zoet, door Noël uit werkelijk alle werelddelen bij elkaar gezocht.

De avond werd muzikaal afgesloten met het ten gehore brengen van enkele liederen van Frank Sinatra en Georges Moustaki door ons trouwe IGC lid René Weijerman.

Tot slot wil de Vanwittenbergh Wijn Tafel commissie haar dank uitspreken voor de medesponsoring van deze avond door Fourcroy, Savalan en Atelier Munro.