• Redactie

Op zoek naar nieuwe thema's

door Wouter Butzelaar Op een herfstachtige dag begaf ik mij met gniffelend medecommissielid Rumo de Schutter naar het smaakvol ingerichte grachtenpand, waar wij allerhartelijkst ontvangen werden door voorzitter Loek Habbema en zijn charmante echtgenote Saskia. Om vlak daarna ook maître-sommelier Noël Vanwittenbergh te begroeten. Pas bij het overhandigen van enkele attenties aan de gastheer en gastvouw, begreep ik de voorpret van Rumo, hij had zeer attent voor alle commissieleden een flesje Beaujolais-Villages Nouveau van het Domaine Roche-Guillon van de gepassioneerde wijnmaker Bruno Copéret meegenomen. Het moet ongeveer een kleine tien jaar geleden zijn, ik meen bij een Beaujolais proeverij met Jan van Lissum, dat ik voor het laatst dergelijke wijn had geproefd....

Enfin, er kon getoast worden op een spannende avond waarbij wij ons zouden beraden over de wijnthema’s voor de bijeenkomsten van 1 juni en zo mogelijk 12 oktober van het komende jaar . Tsja, dat is immers een van de belangrijkste taken van de commissie.


Wij begonnen de avond vol goede moed met een Champagne Grand Cru van Michel Genet begeleid door een heerlijk bordje dungesneden Wagyu-beef met daarover een flinke laag zwarte truffel. Eenmaal aan tafel schaalden wij op naar een Cuvée Speciale ‘Les Chétillons Blanc de Blanc Brut Grand Cru 2005” van het huis Pierre Péters, gevolgd door een expressieve Verdejo Ossian Capittel, een topwijn uit hetzelfde jaar. Dit alles gecombineerd met door de gastvrouw tevens sterren chef bereide gerechten. Het allereerste gerecht was een tartaar van langoustines met daarop een mooie kaviaar. Daarna heerlijketarbot met saus van langoustines. Vis moet zwemmen dus startten we met een witte Bourgogne van Louis Jadot uit 2018. Hierna een Puligny Montrachet 1er Cru “Les Pucelles” van het Domaine Leflaive uit 2011, werkelijk een engeltje op je tong!


En toen het hoofdgerecht: zacht gegaarde kalfswang met rodekool en een coulis van rode bessen met een gestoofd peertje. Als begeleider een adembenemende Gevrey Chambertin 1953 (!) van Morin Pere et Fils, nog volop fris, fruitig en met flinke diepgang. Ter vergelijking werden wij verrast met een Magari uit 2017 van het beroemde Italiaanse huis Gaja en een fabelachtige Grand Vin de Léoville-Lascases 1990 van Marquis de Las Cases uit Saint Julien-Medoc.

Thema voor de juni bijeenkomst

Alvorens unaniem te besluiten over het wijnthema van 1 juni kregen wij nog een prachtig bordje met uitleg over zes verschillende kazen van geit tot blauwader. Erbij een vintage port van Fonseca uit 1985 en bij de blauwader kaas een 1989 Chateau Suduiraut 1er Cru Sauternes. Oh ja ik zou het bijna vergeten; het thema van 1 juni wordt Riesling, de klassieke druivensoort waar men zowel mousserende, droge als zoete wijnen van maakt. Voor de bijeenkomst van 12 oktober werd gedacht aan een rode druivensoort, Syrah of toch Merlot? We kwamen er niet uit en besloten ter inspiratie andermaal bij elkaar te komen.

-wordt vervolgd-