top of page
  • Wouter Butzelaar

Elzas en linker Rijnoever

Op verzoek van Noël Vanwittenbergh heb ik als commissielid wederom het voorrecht gehad om de door Noël bedachte bijzondere wijn spijs combinatie te mogen voorproeven om waar nodig correcties en/of accenten helpen aan te brengen samen met de F&B manager Arjeh Roeterdink van onze club, die ook een grote liefde voor de betere wijnen koestert. Het onderwerp Elzas heeft toch een speciale plek in mijn hart, welke ik tijdens het voorproeven tot uiting wilde brengen met het dragen van de zilveren ketting met een houten tonnetje, thans zijnde Grand Conseiller (mede-bestuurder) van de Confrérie Saint-Etienne d’Alsace, één van de oudste wijngenootschappen uit Frankrijk, stammend uit de tijd van de Middeleeuwen.

Wij begonnen gelijk goed met een aperitiefwijn Cremant d’Alsace van Albert Mann in combinatie met Cremont cheese cracker met gedroogde vijgen. De stemming zat er gelijk goed in, wanneer de leden en hun introducées plaatsnamen aan de stijlvol gedekte ronde tafels in de grote zaal.

Na een stevige inleiding door onze commissie voorzitter Loek Habbema over het onderwerp Elzas en linker Rijnoever, begon Noël Vanwittenbergh op een luchtige manier de aperitiefwijn en de daarop volgende wijnen bij het voorgerecht toe te lichten. Wij kregen een kleine Flammkuchen met daarop zeevruchten, zoals een coquilles, mosseltje en scheermesjes geserveerd op een slakrop in een bloemmotief. Hierbij werden twee bijpassende wijnen geserveerd, te weten een assemblage van Pinot Blanc, Muscat en Riesling van het prestigieuze huis Weinbach van de familie Faller uit de Elzas en een Pinot Auxerrois van het gerenommeerde wijnhuis Albert Mann idem uit de Elzas.

Na een korte intermezzo ging Noël verder met de toelichting van het tussengerecht; gereserveerd in een mooi soepbord zeevis, kabeljauw, garnaal en kokkels met een krokant en rouille, waarover een dunne bouillabaisse werd geschonken. Hierbij werden twee bijzondere wijnen gepersenteerd; een Riesling uit de Moezelstreek van Weingut Markus Molitor en een Chardonnay van de Zwitserse wijnmaker Thomas Marugg. Een zeldzame smaakbelevenis vormden beide wijnen bij dit bijzondere tussengerecht.

Afwisselend met de grondige toelichting zoals wij die inmiddels zo van Noël gewend zijn, werd het hoofdgerecht geserveerd, bestaande uit een geroosterde beef met champignons en aardse groenten met daarover een bouillon gegoten, waarbij wij overgingen naar twee bijpassende rode wijnen. Noël had hierbij een Spätburgunder uit de Ahr wijnstreek van Paul Schumacher en een Pinot Noir van de Zwitserse wijnmaker Thomas Marugg geselecteerd, beiden met mooie ronde tonen maar toch verschillend in de afdronk.

Tot slot werden wij aangenaam verrast door een vakkundige toelichting door Renate Neyndorff van de gerenommeerde Fromagerie Abraham Kef over de selecteerde kazen welke flirten met de linker Rijnoever, met als verrassing een romige Munsterijs (recept Noël). De kazen werden begeleid door twee kruidige Elzas wijnen; een Gewurztraminer van Albert Mann en een Gewurztraminer “Les Treilles du Loup” van Weinbach, hetgeen deze heerlijke wijn spijs avond compleet maakte!







bottom of page