Een Portugese wijn ontdekkingsreis
- Wouter Butzelaar
- 18 okt
- 2 minuten om te lezen
Deze maand ging onze reis naar het zuiden van Europa, waar wij landen in de Algarve op uitnodiging van goede wijnvrienden. De eerste dag gingen wij lunchen aan het strand van de Atlantische oceaan vergezeld van heerlijke mousserende wijn gemaakt van 100% Pinot Noir uit de buurt van Lissabon. De volgende dag gingen wij op verkenning in het stadje LoulƩ, waarna wij belanden bij een bijzondere wijnhandel, genaamd Wines & Co. Wij werden hier allerhartelijkst ontvangen door Sommelier Tiago Silvo, die ons meenam op ontdekkingstocht door geheel Portugal, uit alle wijnstreken kregen wij een selectie te proeven van de beste Portugese wijnen. Na afloop van deze heerlijke wijnproeverij bestelden wij bij het diner in het aanpalende restaurant een Portugese Pinot Noir uit 2024, welke geheel in Bourgogne-stijl was gemaakt.
De volgende ochtend na de bestudering van literatuur over enkele wijnhuizen ging onze reis naar het 150 kilometer noordelijker gelegen wijngoed Quinta do Quetzal van de Nederlandse familie de Bruin, waar wij op het terras met uitzicht op de glooiende wijngaarden aanvingen met zeven gangen lunch voorzien van een briljante wine-pairing op aanraden van Sommelier Miguel Timóteo, welke mij nog lang zal heugen. Na een korte kunstinspectie volgde er een interessante rondleiding door de hypermoderne productiefaciliteit. Deze indrukwekkende dag werd afgesloten met een traditioneel Portugees diner tussen de eeuwenoude immense Amphora's in het nabij gelegen Vidigueira, de geboorteplaats van nota bene Spinoza's vader.
De volgende ochtend ging onze reis verder naar het noorden om aan te komen bij een bijzonder wijnhuis Herdade do EsporƤo stammend uit 1267, waar wij reeds opgewacht werden door de gepassioneerde wijngids Vasco Villas Boas, die ons meenam door de bewogen geschiedenis van dit moderne wijnhuis met een enorme productiecapaciteit. Na afloop van de rondleiding werd de proeverij gecombineerd met een verzorgde lunch door een sublieme wine pairing in het erbij behorende en terecht met Michelin sterren bekroonde restaurant.
Onze laatste dag werd afgesloten in Faro, waar wij in het Penthouse van een gerenommeerde wijnkenner en wijnverzamelaar werden onthaalt voor een lunch met wederom fantastische wijnen, ook uit andere landen.

































































































































Opmerkingen