top of page
  • Wouter Butzelaar

Een heerlijke zomerse (Rosé) voorproeverij

Eenmaal aangekomen bij de idyllisch gelegen en stijlvol gerestaureerde herenboerderij, werden wij gastvrij onthaalt door ons commissielid Rumo en zijn charmante épouse Henny, die ons verwenden met allerlei heerlijke Spaanse hammen en andere verfrissende lekkernijen. Na een korte inspectie van de beeldentuin en uiteraard van de half verdiepte wijnkelder, namen wij plaats aan de speciaal voor ons gedekte vergadertafel onder een afkapping en in de nabijheid van een goed met Rosés gevulde ijskast.



Onze nadorst van het interessante bezoek aan het nabije wijndomein, werd door Noël snel opgelost met een Duits glas mousserende Rosé Brut van Griesel (te omschrijven als wat aards in de neus met vol frambozen in de mond) gevolgd door van hetzelfde huis de Rosé Extra Brut (echter met veel meer finesse en een mooie afdronk), waarbij er een interessante discussie met onze voorzitter Loek ontstond over wijn prijs/klasse in verhouding tot de Champagnes. Noël onderschreef hierbij de goedkeuring van de commissie over de geproefde mousserende Rosés.



De regie van ons eerstvolgende evenement (hoofdthema: Duitse Riesling) werd tussen Noël en onze voorzitter Loek nog even goed afgestemd, zodat de aftrap van 2021 voor de Vanwittenbergh Wijn Tafel op De Koninklijke IGC op 13 juli as. succesvol zal zijn. Daarna gingen wij in rap tempo verder met een Loire wijn Sancerre RoséLes Baronnes uit 2018 van Henri Bourgeois, gemaakt van een Pinot Noir druif, waarna wij qua smaak opschaalde met een van de Duitse broeder Spätburgunder gemaakte Rosé uit 2020 van het Weingut J. Neus uit Ingelheim (Rhein), beide wijnen lieten zich uitstekend combineren met de geserveerde aspergesoep.



Daarna ging onze reis verder naar Bordeaux en de Provence, respectievelijk Chateau Tour de Mirambeau en de fenomenale Garrus uit 2012 van Chateau d’Esclans en een jongere Ott* uit 2019 van Chateau de Sellle, welke zich uitstekend lieten samengaan met het Vlaamse aspergemaal. Bij de kazen gingen wij een volle Duitse Rosé uit 2020 van Philipp Kuhn uit de Pfalz streek en een Spaanse Rosado 2020 van het huis Vina Sastre en zijn passioneerde wijnmaker Marcelina Gómez uit de Ribera del Duero streek. Aan het eind van deze vergadering, welke aldus gepaard ging met een intensieve (Rosé) voorproeverij kwam onze gastheer met een verbluffende Beerenauslese uit 2015 van de vorig jaar bezochte wijnmaker Arthur Melsheimer (lees eerdere blog Ode aan Riesling en Moezel), welk zich uitstekend liet combineren met het zomerse aardbeiendessert.







bottom of page