• Wouter Butzelaar

Een bijzondere Elzas gebeurtenis in Amsterdam


Wegens de epidemie kon op 14 mei jl. (exact 3 jaar na haar laatste Chapitre in Amsterdam) het oudste wijnbroederschap uit Frankrijk ‘Confrérie Saint Etienne d’Alsace’ haar jaarlijkse ‘Chapitre Exceptionel des Pays Bas’ hervatten, waar ondergetekende in zijn hoedanigheid van Délégué des Pays Bas zich met Rumo de Schutter en Noël Vanwittenbergh vol verve voor hebben ingezet, in nauwe samenwerking met het vijfsterren Bilderberg Garden Hotel.


De avond ervoor werd de delegatie van het Grand Conseil en wijnmakers uit de Elzas hartelijk door onze Wijntafelvoorzitter Loek Habbema en zijn charmante echtgenote Saskia bij hun thuis ontvangen voor een gastronomisch privédiner op sterrenniveau in het historische centrum van Amsterdam. De gastheer verraste aanwezigen met exceptionele wijnen, waaronder Chateau Montrose uit zijn geboortejaar 1953, hetgeen door de aanwezigen bijzonder gewaardeerd werd!

De volgende middag werden gasten en met maar liefst 15 postulanten van de Confrérie opgewacht voor een bijzondere proeverij, waarbij elk druivensoort uit Elzas te proeven was. Het betrof de Pinot Blanc, de Pinot Gris, de Riesling, de Gewürztraminer, de Muscat, de Sylvaner en als enige rode de Pinot Noir. Van de postulanten werd verwacht dat zij een klein examen zouden ondergaan om te kunnen toetreden tot deze nobele wijnbroederschap. Overige deelnemers konden zich wagen aan twee mistery wine’s; cepage en vintage, waar een prijs voor dames en voor heren te behalen viel.

De avond begon met het Chapitre; een plechtige ceremonie, welke geopend werd door de Grand Maître 2022 Serge Dubs (Meilleur Sommelier du Monde 1989) en waarin vijf druivensoorten uit de Elzas behandeld werden en de voor het examen geslaagde postulanten feestelijk geïntroniseerd werden. Hierbij werd een eed afgelegd om altijd een of meerdere flessen Elzas in zijn of haar kelder te bewaren. Dit werd andermaal opgevolgd door een double of triple ban ‘Singa eins, Trinka eins’, welke uit volle borst gezongen werd!

Tijdens dit Chapitre kregen de twee œno-gastronomen Loek Habbema en Frank Visser (voorzitter van Les Patrons Cuisiniers) een eervolle onderscheiding als ‘Confrère Œnophile’ door het Grand Conseil toegekend voor hun inzet om de geweldige Elzas wijnen waar mogelijk op de kaart te zetten. Hoteldirecteur Harro Menkhorst voor zijn hulp en Ron Trimbach voor zijn inzet om dit Nederlandse Chapitre te helpen lanceren, werden door Rumo de Schutter en ondergetekende tot ‘Chevalier des Amis Néerlandais Département Amsterdam de la Confrérie Saint Etienne d’Alsace’ verheven.


Aansluitend begaven de deelnemers zich naar het gastronomische restaurant ‘De Kersentuin’ om te genieten van een culinair vijfgangen galadiner, welke door de chef Kees Mellink (die zelf jaren met de pollepel gezwaaid heeft in de keuken van de sterrenzaak ‘Maximilien’ te Zellenberg, Elzas) is samengesteld in samenspraak met Noël Vanwittenbergh. De gangen werden vergezeld van exquise Elzas wijnen, toegelicht door de aanwezige wijnmakers en een vrolijk muzikaal onthaal door gitaar en wijn virtuoos John Akkerman en onze fidele confrère zanger René Weijerman met als hoogtepunt een duet "I did it my way". Aan het eind van het galadiner werd chef Kees Mellink voor zijn culinaire topprestatie benoemd tot Confrère Sénéchal.