top of page
  • Wouter Butzelaar

De smaakpapillen van de levensgenieters in de Elzas op de proef gesteld


Onze reis ging dit keer via de Ardennen naar het noorden van de Elzas, waar wij na een tussenstop bij het Chartreuse de Molsheim met zijn Bugatti collectie, onze eerste stop maakten bij Francis Beck & Fils te Epfig, waar wij allerhartelijkst ontvangen werden door de beste witte wijnmakers ter wereld Julien en Céline Beck, waar wij een arsenaal van maar liefst 14 wijnen te proeven kregen.

Vervolgens ging onze reis verder naar het zuiden, te weten Eguisheim, waar wij inkwartierden in het James Vignoble Hôtel, idyllisch gelegen aan de rand van het middeleeuwse stadje aan de voet van de beroemde wijngaarden en op steenworp van onze culinaire stop bij Restaurant Au Vieux Porche, waar wij genoten van een voortreffelijk menu overgoten met de sublieme wijnen van Armand Baur, die wij voor deze gelegenheid uitgenodigd hadden.

De volgende ochtend ging onze reis naar de Cave des Vignerons de Pfaffenheim, waar wij door sommelier Nicolas ontvangen werden met een voortreffelijke Cremant d’Alsace Extra Brut Zero Dosage genaamd Pfaff, toepasselijk met de indruk welke wij hiervan kregen. Na de uitgebreide inkopen ging onze reis verder naar het gastronomische Restaurant Bohrer in Rouffach aan de voet van Chateau d’Isenbourg, alwaar wij experimenteerden met biologische en zelfs natuurwijnen en de lunch in stijl afsloten met een Riesling Vendanges Tardives Léon Beyer 1995.

Hierop vervolgden wij ons pad naar het verderop gelegen Voegtlinshoffen, alwaar wij ontvangen werden door de altijd even charmante Anaïs Cattin, voor een sprookjesachtige proeverij vergezeld van een hartige Kugelhopf. Gretig deden wij vervolgens onze inkopen, waarna wij ons spoeden naar het hotel om ons voor te bereiden op het uitgebreide diner, welke ons bij Auberge d’Ill te Illhaeusern te wachten stond, met wijnen uit de persoonlijke keldervoorraad van top sommelier Serge Dubs.

Wij werden als hoogwaardigheidsbekleders ontvangen, in een imposante ruimte voorzien van een schitterend gedekte tafel voorzien van zilveren tafel ei. De avond ging van het ene hoogtepunt over naar het andere met 11 exceptionele wijnen uit de Elzas; als ik nu de hemel zou moeten omschrijven…

De volgende ochtend moesten wij bijtijds opstaan voor een afspraak met Nicole Bott in Ribeauvillé, gelegen aan de Route des Vins. Bij het betreden van het statige pand van Bott Frères, waar wij dikwijls langs gereden waren, werden allerhartelijkst begroet door de getalenteerde wijnmaakster Nicole, waarbij er direct een click ontstond met onze delegatie. Na een uitvoerige rondleiding door de eeuwenoude sfeervolle kelders van museale allure vol van relikwieën a.o. de protestante roots uit Zwitserland volgens stamboom, volgde er een zeer interessante proeverij, beginnend met een Cremant d’Alsace Brut Cuvée Nicole AOC gevolgd door een aantal indrukwekkende Rieslings, Pinot Gris en Gewürztraminers, welke wij uitvoerig hebben na geproefd tijdens onze lunch in het schuin tegenover gesitueerde Restaurant Les Ménétriers. Helaas konden wij niet alle wijnen bestellen; het Elysée heeft namelijk dit huis uitgekozen als hofleverancier.

Na de lunch haasten wij ons naar het hotel om ons te verkleden voor het Chapitre en het daarop volgende galadiner op Chateau de Kientzheim, waar wij op het binnenhof met jachthoornblazers voor het apéritief muzikaal ontvangen werden.


Tijdens het Chapitre viel het IGC lid Docteur Willem Hokken een verrassing te wachten, daar hij voor zijn onvoorwaardelijke inzet m.b.t. het organiseren van Elzasreizen werd gepromoveerd tot Confrère Œnophile. Het daarop volgende galadiner werd verzorgd werd door twee Michelin Chefs, te weten Alexis Albrecht van Le Vieux Couvent te Rhinau en Eric Girardin van Maison des Tetes te Colmar.
Commenti


bottom of page