top of page
  • Wouter Butzelaar

De liefde voor de Bourgondische wijn

Geheel in stijl werden wij ontvangen met een roze Crémant de Bourgogne met een Biscuit de Reims. De sfeer zat er gelijk goed in met zo’n vijftigtal deelnemers en een enorme wachtlijst van leden die niet goed opgelet hadden om zich tijdig in te schrijven. Sinds de oprichting van de Vanwittenbergh Wijn Tafel heeft onze tafelcommissie nooit te klagen gehad over de ruime mate van enthousiaste deelnemers.

Na een inspirerende inleiding niet gespeend van humor door onze tafelvoorzitter Loek Habbema, ging Noël Vanwittenbergh van start met een denderende presentatie; zoveel details over de smaken in relatie tot de Terroirs dat sommige deelnemers enige moeite mee hadden om er een touw aan vast te knopen; echter de gepresenteerde wijnen smaakten er daarom niet minder door. De opbouw van de wijnen in relatie tot de serveerde gerechten was subliem bedacht!

Daarnaast kregen wij een korte uitleg over de geschiedenis van het “moderne” Bourgogne met een uitleg over diverse wijnstreken van de Chablis in het noorden en verder vanaf Dijon de Côte de Nuits tot aan het zuiden bij Lyon de Coteaux du Lyonais met de verschillende geologische en klimatologische invloeden.

Ook was er weer ruimte voor muziek en werd ik verrast door een spontaan optreden van mijn lieve echtgenote tevens IGC lid Sylvie, een charmante Française welke ik 30 jaar geleden op deze club ontmoette, die mij en de zaal met Chevaliers de la table Ronde toezong, hetgeen mij zeer ontroerde.

Over ieder geserveerde wijn werd een uitgebreide toelichting door Noël gegeven, voorzien van het nodige beeldmateriaal. Zo leerden wij veel over de kleine percelen, waardoor deze wijnen een hoge mate van exclusiviteit kennen, zoals o.a. bij Le Montrachet het geval is.

Tot slot verscheen Noël ten tonele uitgedost als een Franse wijnboer met Alpinopetje en het lint van Chevalier du Tastevin en een originele druivenplukmand. Hulde aan onze geniale SVH Wijnmeester!


bottom of page