• Wouter Butzelaar

Chapitre Fleur de Vigne in het Palais du Tau te Reims


In de vroege vrijdagochtend ging onze reis vanuit Amsterdam naar de Champagne, waar wij dezelfde avond nog op uitnodiging van Le Commandeur Christophe Juarez et les Dignitaires de l’Ordre des Coteaux de Champagne het Diner de Gala zouden bijwonen. Onze eerste stop in het centrum van Reims was Restaurant Le Foch, waar wij onze smaakpapillen op de proef zouden stellen.

Wij lieten ons aldaar met het viergangen lunchmenu verrassen, werkelijk fenomenale gerechten kregen wij voorgeschoteld en daar moest natuurlijk Champagne bij geschonken worden! Met mijn reisgenoot kozen wij voor Bruno Paillard Blanc de Blancs 2006, werkelijk bijzonder hoe mooi deze Champagne zich heeft geëvolueerd. Na het tussengerecht besloten wij toch een uitstapje naar Bordeaux te maken en onze keuze viel op Chateau Pas de l’Ane Saint Emilion Grand Cru 2015, welke fluweel zacht op de tong was.


Na een korte siësta gingen wij te voet verder naar het Palais du Tau, welke naast de Cathedrale is gesitueerd. Wij werden hier klassiek verwelkomd door jachtblazersgezelschap, waarna wij plaats konden nemen voor de aanvang van het plechtige Chapitre in de Salle du Festin. Onder luid trompet geschal traden de hoogwaardigheidsbekleders van de Ordre des Coteaux de Champagne in een soort processie binnen. Na een lange sessie met toespraken en rituelen begaven de aanwezigen zich via de zalen met gobelins, Galerie des Rois genaamd, naar de La Salle du Couronnement de la Vierge waar de Champagnes inmiddels voor ons klaar stonden.


Indrukwekkend waren de aanwezige huizen; Bruno Paillard, Charles Mignon, Deutz, De Venoge, G.H. Martel & Co, G.H. Mumm, Joseph Perrier, Taittinger en Thiénot. Het was natuurlijk te veel om alle te kunnen proeven, echter het huis Bruno Paillard sprak mij zeer aan, waardoor er een geanimeerd gesprek met Bruno Paillard zelve ontstond en ik aan zijn dochter Alice werd voorgesteld. Het toeval treft dat hun importeur De Logie mijn overbuurman is en dat wij tijdens onze lunch Blanc de Blancs 2006 van hetzelfde huis hadden geproefd. Ook de monumentale Deutz en de andere Champagnes vielen goed in de smaak!

Tijdens onze afdaling naar de Salle Basse met zijn gotische gewelven ontmoeten wij Edwige Regnier, directrice van de Ordre des Coteaux de Champagne, waar wij later op de avond een zeer aangenaam gesprek mee hadden. Bij binnenkomst in deze bijzondere ruimte viel ons oog op de prestigieuze flessen welke als soldaten in een soort erewacht opgesteld stonden. Het viergangen galadiner was van een uitzonderlijk hoog culinair niveau met dank aan Chef Marc Morel en zijn brigade, waarbij de gepresenteerde Champagnes subliem harmonieerden Nicolas Feuillate Palmes d’Or 2000 Brut, Perrier-Jouët Cuvée Belles Epoque 2012, Billecourt-Salmon Vintage 2009 om te eindigen met Henriot Cuve 38. Zeer attent was ook het tafelbezoek van Commandeur Christophe Juarez en de persoonlijke begroeting en de nadere kennismaking die daarop volgden.


De volgende dag maakten wij van de gelegenheid gebruik om de geslonken keldervoorraden weer aan te vullen, wij deden onze inkopen in Brugny-Vandancourt bij het sympathieke Champagnehuis Lahaye-Berthelot. Wij vervolgden onze reis voor de lunch via de Avenue de Champagne in Epernay waarna wij belanden wij in het gastronomische restaurant van Royal Champagne met panoramisch uitzicht over de Marnevallei, alwaar wij bijzonder hartelijk ontvangen werden en wij ons lieten verblijden met Champagne Pierre Paillard Les Terres Roses Bouzy Grand Cru XVIII Rosé uit Bouzy ter afsluiting van onze wijnreis.