• Wouter Butzelaar

Capitolo delle Gemme op Castello Grinzane Cavour


Dag 1:

Op uitnodiging van het Grande Consiglio van de Ordine di Cavalieri del Tartufo e dei Vini di Alba om hun 300ste Chapter te mogen bijwonen, ging onze reis naar de ons inmiddels vertrouwde Villa Tiboldi, waar wij ons te midden van de Roero wijngaarden voor een verblijf installeerden. De aftrap begon na een inspannende reis met een van Arneis gemaakte mousserende Rive Gauche van Malvira, het wijnhuis welke onder het hotel is gelegen, beiden in eigendom van de familie Damonte. Opgevolgd een Roero Riserva Mombeltramo uit 2015, het broertje van de Barolo, welke wat opstartproblemen had, maar welke zich mooi gedurende het diner in het glas begon te ontwikkelen.

Dag 2:

Na ons ontbijt op het panoramische terras van de villa, daalden wij de heuvel af voor een eerste bezoek aan de imposante wijnkelders van het huis Malvira, waar wij werden opgewacht door de jonge en gepassioneerde wijnmaker Giacomo Damonte, die ons een interessante rondleiding gaf door het ondergrondse complex. Uiteindelijk belanden wij aan de proeftafel, waar ons het gehele arsenaal aangeboden werd. Wij hebben ons omwille van de tijd beperkt tot het proeven van een achttal wijnen, beginnend met wit opschalend naar rood.

In de middag arriveerden wij in Ristorante Carpe Noctem Et Diem te Pollenzo, alwaar de beroemde universiteit van gastronomische wetenschappen is gevestigd. Om na deze indrukwekkende proeverij onze tongen los te krijgen, werden wij verblijd met een mousserende Metodoclassico Sansannee van Marcalberto, om vervolgens op te schalen naar Sito Moresco Langhe 2019 van de fameuze wijnmakerfamilie Gaja. Hierop volgde ons bezoek aan de prachtige tuinen van Tenutta Reale di Pollenzo en een inspectie van de bijbehorende kelder, met recht genaamd Banca del Vino.

Na een korte rust in de villa maakten wij ons op voor wat later bleek een onvergetelijke avond te zijn; wij gingen dineren bij de sterrenchef Maurilio Garola van La Ciao del Tornavento in Treiso voor het traditionele menu met bijpassende wijnen, daarop volgde bezoek aan zijn mythische wijnkelder. Zelden hadden wij zo’n mooie wijncollectie bij elkaar gezien, aardig vergelijkbaar met de eerder bezochte wijnkelderschatten van Tour d’Argent in Parijs.

Dag 3:

Na ons ontbijt hadden wij een kennismaking met Meastro JC Viens van het Grande Consiglio, om ons voor te bereiden op het Chapter in Castello Grinzane Cavour. Vervolgens brachten een bezoek aan Ristorante Le Scuderie del Castello te Govone, gevolgd door een bezoek aan Castello di Govone met prachtige interieurs en beroemde Italionate 18e eeuwse tuinen, waarnaar wij doorreisden naar het nabijgelegen Castello di Guarene voor een verrassend diner.


Dag 4:

In alle vroegte vertrokken wij naar Castello Grinzane Cavour voor een spectaculair schouwspel van vaandelzwaaiers, trommelaars en trompetters, welke in een processie op het voorplein arriveerden. Na dit spektakel begaven de Cavalieri en genodigden zich naar het kasteel, om in de Sala Maschere plaats te nemen voor het 300ste Chapter en opwachting te doen voor de opening door de Gran Meastro Tomaso Zanoletti opgevolgd door een boekpresentatie dialoog tussen diverse Cavalieri over “Alta Langa, Civilta’della tavola e genius loci”.


Vervolgens werden de postulanten met instemming door een ‘Si’ van de aanwezigen geïnstalleerd als Cavilieri. Ondergetekende werd op voordracht van Maestro Fabrizio Pace, na een opsomming over de architectuur en wijn gerelateerde verdiensten, als Cavalieri beëdigd. Kort daarop wachtte mede IGC lid en groot wijnkenner Dottore Willem Hokken eenzelfde lot.

Na afloop van het 300ste Chapter volgde er het aperitief op de binnenplaats van het kasteel, waarna het gezelschap zich bevond naar de Sala Cavour voor een vijf gangen lunch bereid door de sterrenchefs Marc Lanteri en Alessandro Mecca met bijzondere wijnen uit Piemonte, welke geselecteerd waren door de Ordine.

De laatste Piemonte dag werd in het restaurant van Villa Tiboldi feestelijk afgesloten met een diner, vergezeld door een van Nebbiolo gemaakte mousserende Rive Gauche Rosé van Malvira, opgevolgd door een Barolo 2015 La Spinetta van Vigneto Carretti, hoe kan het ook anders uit Grinzane Cavour.