top of page
  • Wouter Butzelaar

Capitolo dei Tulipani


Na een tussenstop in de Elzas kwamen wij zaterdagmiddag in ons geliefde Villa Tiboldi aan, waar wij inkwartierden in onze suite, welke ons een prachtig uitzicht bood over de wijngaarden van de Roero. Dezelfde avond werden wij verwacht in het sterrenrestaurant in Treiso, waar wij opgewacht werden met fantastische wijnen en een speciaal voor ons bedacht menu. Dit welkomsdiner werd geheel in stijl afgesloten met een bezoek aan een onwaarschijnlijke wijnkelder, vergelijkbaar met die onder La Tour d’Argent in Parijs.

De volgende dag mochten wij alweer vroeg op en vertrokken wij naar Castello Grinzane Cavour om aldaar het spektakel van vaandelzwaaiers, trommelaars en trompetters bij te wonen, welke diende als openingsceremonie voor het 307e Chapter genaamd “Capitolo dei Tulipani”. Na een plechtige ontvangst op het kasteel namen wij plaats in de Sala Maschere, waar de Gran Maestro Tomaso Zanoletti het openingswoord hielt, opgevolgd door een briljante speech met beeldpresentatie door de Maestro van onze Nederlandse Delegatie Willem Hokken met als thema “Tulips and Truffles”.

Hierna volgden de feestelijke inducties van o.a. een viertal Nederlandse postulanten tot Knight of Alba, opgevolgd door een receptie op de binnenplaats van het uitbundig met witte en rode tulpen gedecoreerde kasteel, waar wij verblijd werden met een glas Roero Arneis Spumante Brut, Methodo Classico 2017 vergezeld met amuses van de nieuwe sterren chef Alessandro Mecca. Vervolgens begaf zich het gezelschap zich naar Sala Cavour voor een superieure lunch met bijpassende door de Ordine geselecteerde exceptionele wijnen uit Piemonte, waar de Knight Noël Vanwittenbergh als wine professional bijzonder enthousiast over was.

De lunch werd afgesloten met een ode aan de Ordine door het zingen in het Nederlands “Tulpen uit Amsterdam” en vervolgens in het Italiaans “Tulipani di Amsterdam” onder muzikale begeleiding op de gitaar door de zojuist geïnstalleerde Knight John Akkerman. Tot slot werd door Maestro Willem Hokken aan de Gran Maestro Tomaso Zanoletti een klassieke Nederlandse tulpenvaas overhandigd met het wapen van de Ordine en de Nederlandse vlag, waarmee de warme vriendschap tussen de Nederlandse Delegatie en de Ordine bekrachtigd werd.


Comments


bottom of page