top of page
  • Wouter Butzelaar

Californië

Gelijk bij binnenkomst in de Grote Zaal zat in de stemming er goed in met het Anthem met de titel I love you Carlifornia en een heerlijke bubbel, die zich kon meten met de betere Champagnes.

Voor ons clublid Noël Vanwittenbergh was dit onderwerp een grote uitdaging, dat bleek wel toen onze tafelvoorzitter Loek Habbema een meesterlijke introductie ten gehore bracht op een voor velen nog onontgonnen terrein, waarbij allerlei historische gebeurtenissen aan het licht gebracht werden o.a. de rol welke Thomas Jefferson speelde, de schrijver van de Onafhankelijks verklaring en tevens derde president van de Verenigde Staten, vanuit zijn landgoed Monticello om de wijnkwaliteit te stimuleren alsmede het feit dat de wijnen uit Californië het overgrote merendeel van de wijnen vertegenwoordigd welke de Verenigde Staten produceren. Ook het gegeven dat de kwaliteit van deze wijnen in de loop der jaren zodanig is gestegen dat het menige top wijnen uit Frankrijk bij internationale ratings ruim achter zich laat.

Vervolgens werd onze spreker met veel eerbetoon en lofzang aangekondigd, waarna er kaarten getoond werden, ter verduidelijking van de belangrijkste wijngebieden in de staat Californië; te weten Redwoods, North Coast, Napa Valley, Sierra Foothills, Inland Valleys, Central Coast, Monterey, Paso Robles, South Coast en Temecula Valley. Vervolgens werd Napa Valley nader met Sonoma County toegelicht met detailkaarten en kwam Central Coast met Paso Robles uitvoerig aan de orde. Wat bleek dat Napa Valley was de eerste AVA (American Viticultural Area) erkend door de regering van de Verenigde Staten in 1981. Een AVA is een wettelijk toegewezen wijngebied in het bezit van onderscheidende karakteristieken zoals klimaat, terrein, bodemgesteldheid en van culturele en historische betekenis.

Ook moest er deze avond flink geproefd worden, bij elke gang werden twee verschillende wijnen geserveerd, waarna de avond geheel in stijl werd afgesloten en waarbij door ons trouwe clublid René Weijerman het lied Strangers in the Night van Frank Sinatra ten gehore werd gebracht en waarbij onze SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh ten tonele verscheen met een originele cowboyhoed!







bottom of page