top of page
  • Wouter Butzelaar

Betuws Wijndomein

Voorafgaand aan de vergadering van de Vanwittenbergh Wijn Tafel Commissie over het volgende hoofdthema Rosé, bezochten we in de lommerrijke Betuwe de dichtstbijzijnde wijngaard, het Betuws Wijndomein. Hier wordt sinds 2004 wijn gemaakt, razendsnel toenemend in kwaliteit. Wij werden aldaar allerhartelijkst ontvangen door de bevlogen wijnmaker Diederik (die dit prachtige wijnmakersbedrijf samen met Arina runt) met een welverdiend glas bruisend Linge Bruut in Champagnestijl gemaakt van de Johanniter druif. Na een korte uitleg over de productiemethoden, hulpmiddelen en een dialoog over de betekenis van biologische versus natuurwijnen, vingen wij aan met de proeverij van zeer verschillende jonge wijnen. Allereerst mochten wij een heerlijk fruitige wijn genaamd de Lingen Wit, een Blanc de Noir, proeven, waarna wij opschaalden naar een heel bijzondere Jasmijn Orange wijn gemaakt van een witte druif waarvan de schil in de fermentatie is meegenomen waardoor de wijn een speciale kleur en smaaksensatie verkrijgt.

Toen werden wij na een uitgebreide dialoog tussen Diederik en onze Noël verrastop een glas Lingen Rood uit 2019 genaamd Cuvée Barrique. Deze liet zich typeren als een mond vol fruit met een prachtig aroma. Gewapend met een glas van de rode Cuvée Prestige 2019, mooi rond met houttonen en nog een mooie toekomst in het vooruitzicht, gingen wij de wijngaard in om uitleg te krijgen over de behandeling van de gewassen. Een groepje Franse studenten van de universiteit Wageningen deelden hun kennis en kunde opgedaan in de Loire streek (uit Clisson, lees eerdere post "Boire Loire"), terwijl ze in de wijngaard werkten. De tijd vloog werkelijk aan ons voorbij, gelukkig mochten wij nog enkele geproefde wijnen aanschaffen, waarna wij met een voldaan gevoel afreisden naar onze vergaderlocatie verderop aan het riviertje de Linge.




bottom of page