top of page
  • Wouter Butzelaar

Barolo proeverij in The Grand en follow up

Op uitnodiging van een groot Barolo liefhebber heb ik als Knight of Alba de proeverij Barolo and Friends genaamd in The Grand te Amsterdam mogen bezoeken en met Professional Knight Noël Vanwittenbergh een aantal interessante wijnhuis ontdekkingen gedaan, die de moeite voor nader bezoek in Piemonte waard zijn.

Ik had een aantal nieuwe wijnhuizen op het oog en wist de IGC leden Willem Hokken en Arnold van Steenderen hiertoe enthousiast te maken, aldus werd de reis bedacht.

Dag 1: gelijk na onze landing in Milaan maakten wij een culinair ommetje naar Como om te gaan lunchen bij het befaamde restaurant FEEL COMO van de getalenteerde sommelier Elisa Forlanelli, die eerder op onze club een duo presentatie over Nebbiolo en Cabernet Franc met Noël had gegeven. S'avonds volgde er nog een diner met de Maestro Ugo Venturino (bestuurder van de Order Knights of Alba) in Ristorante Scuderie te Pollenzo, bekend van de Gastronomische faculteit.

Dag 2: de volgende ochtend ging onze technische wijnreis echt van start met een verrassend bezoek aan Rabino Luigi Giuseppe te Canale, opgevolgd door een lichte lunch bij Villa Tiboldi. In de middag volgde er nog een proeverij bij Poderi Roset te Verduno, die ik beiden eerder in Amsterdam heb mogen ontmoeten, gevolgd door een bezoek aan de kelders en proeflokaal van Castello di Verduno, waar wij ook bleven dineren.

Dag 3: Onze reis ging door naar Barbaresco, voor een bijzonder bezoek aan de kelders en aansluitend een indrukwekkende proeverij bij Produttori del Barbaresco, gevolgd door een aangename lunch met twee collega Knights bij Casa Nicolini met een fenomenaal uitzicht over de uitgestrekte wijngaarden.

Dag 4: Inmiddels 'als kind aan huis' begonnen wij de dag bij Paolo Scavino in Castiglione Falleto, waar wij ook lunchten en vervolgens naar de wereldberoemde wijnmaakster Chiara Boschis in Barolo gingen, alwaar wij allerhartelijkst ontvangen werden en van een rondleiding met aansluitende proeverij mochten genieten. De dag werd afgesloten met een proeverij bij Bera van Knight Valter Bera te Neiviglie, waarbij de Moscato d'Asti grote indruk op mij maakte.

Dag 5: De dag begon bij de Mauro Molino, schitterend gelegen in La Morra, met een werkelijk uniek panoramisch terras, waar wij vervolgens genoten van een indrukwekkende proeverij, waarna de reis verder ging voor de lunch in het sterrenrestaurant Borgo Sant'Anna in Montforte d'Alba. Na de lunch werden wij opgewacht bij Parusso Armando, die als Knight op onovertroffen manier zijn wijn maakt. Na deze proeverij hebben een soort Dakar reis dwars door de wijngaarden gemaakt om te komen bij Fratelli Moscone, die ik ook in Amsterdam ontmoet had en waar wij allerhartelijkst ontvangen werden met een welverdiende Brut.

Dag 6: Terug naar Barolo begonnen wij deze dag met een bezoek aan de kelders van het vermaarde wijnhuis Marchesi di Barolo, waar wij van de lunch met een uniek uitzicht op de eigen wijngaard gecombineerd met de proeverij genoten. Hierna gingen wij terug naar La Morra voor een bezoek aan Gian Piero Marrone met ook daar een geweldige proeverij, voldaan ging onze reis verder naar Barolo te weten het fabuleuze wijnhuis GD Vajra voor een laatste technische proeverij, waarna wij onze dag afsloten met een gastronomisch diner bij panoramisch restaurant van ons hotel Castello Santa Vittoria d'Alba.




bottom of page