• Wouter Butzelaar

Baden Baden versus Elzas


Het stond al een tijdje op de verlanglijst om de alsmaar verbeterende wijnen van de Oostoever van de Rijn uit de omgeving van dit luxe kuuroord eens nader te gaan beproeven (dit als tegenhanger van de Westoever oftewel Elzas). Nadat wij ingekwartierd waren in het Maison Meisner met de Art Deco Spa en welke centraler gelegen is, dan het Brenners Park-Hotel & Spa, ging onze culinaire reis via een korte inspectie van het spectaculaire interieur van het Casino via het magnifiek aangelegde exotische park naar de monumentale Trinkhalle met een tussenstop op het terras voor een aperitief Baden 2019 Riesling Sekt Neuweierer Schloss Rodeck om uiteindelijk te landen in het restaurant van Der Kleine Prinz.

Wij werden hier allerhartelijkst ontvangen en konden hier letterlijk baden in voortreffelijke wijnen uit Baden Baden omringende wijngaarden, als begeleiders van de verfijnde gerechten uit het menu. In een klassiek Frans aandoend interieur genoten wij van Chardonnay Trocken im Eichenfass gereift van Baden-Badener Weinhaus am Mauerberg, welke zich goed laat typeren als een correcte Saint Veran, vervolgens kregen wij een aangename Rosé 2020 van het weingut Kopp gepresenteerd, met als klapstuk bij het hoofdgerecht de Cuvée Rouge 2020, speciaal voor dit restaurant vervaardigde assemblage van Cabernet Franc, Merlot en Pinot Noir, tot slot genoten wij bij de kazen van een Gewúrztraminer 2014 Spátlese-Trocken van Andreas Mannle, welke smaakte naar meer!

Deze verrassende belevenis deden ons besluiten op onze terugreis uit Piemonte via de Elzas om Baden Baden nog eens aan te doen met een bezoek aan het terecht met een ster bekroonde Jardin de France, idyllisch gesitueerd aan de parkoever van de rivier Oos. De bij het lunchmenu gekozen Viognier2019 van het eerder geproefde huis Kopp was sensationeel van smaak met behoorlijke lengte, welke goed kan concurreren met de betere Condrieu’s.

Het verblijf in de Elzas op Chateau d’Issenbourg was verrassend te noemen, idyllisch gelegen midden van de wijngaarden omringd door muurtjes Clos genoemd, waar bij aankomst wij verblijd werden met een Cremant d’Alsace uit deze wijngaard. Tijdens onze wandeling door deze wijngaarden met percelen van o.a. Pinot Gris, Gewürztraminer en Pinot Noir, maakten wij kennis met de gepassioneerde wijnmaker David Weber, die ons uitleg gaf en ons spontaan uitnodigde om in het nabij gelegen Pfaffenheim de Cave Vinicole te bezoeken voor een rondleiding en proeverij, iets wat wij bij een volgende wijnreis naar de Elzas zeker zullen overwegen!

Wij sloten deze dag geheel in stijl af in het sterwaardige restaurant Les Tommeries onder het kasteel met een diner op het panoramische terras met een Pinot Gris 2018 en vervolgens bij de Münsterkaas en het dessert Gewürztraminer 2018 beiden van Clos Chateau d’Issenbourg.