• Noël Vanwittenbergh

Armand Baur arriveert in Amsterdam

Aanwezigen: Wouter & Sylvie Butzelaar, Noël Vanwittenbergh, Armand Baur

Wie is Armand?


Eén van de derde generatie wijnmakers van het Domein Charles Baur in Eguisheim, Één van de meest zuidelijke appellations van de Elzas. Altijd vol mineralen, strak doch vol van intensiteit. Vergeet niet dat wij ons al enkele dagen goed voorbereid hebben en goed beslagen uit het verhaal willen komen. Niet wetend dat hij ons even te bate brengt dat de jonge generatie wijnmakers een andere manier van denken heeft.


Een andere manier?


Zeker, het klimaat en de accenten van de economie is de vraag. Armand Baur, Grand Maître 2012 van de Confrérie Saint Etienne d’Alsace uit Kietzheim, vertelt ons met gratie dat Alsace wijnen zoals weleer een traditionele waarde aantoont met de enorme wereldwijd ervaren technieken.


Maar wat gebeurd er?


De jonge generatie gaat met de ervaring uit andere wijngebieden deskundig aan de slag om innovatieve wijnen te produceren. De voorgeschiedenis van het huis Charles Baur speelt hierin een belangrijke rol.

Rekening houdend met de klimaat verschillen gaan zij aan de slag met, oh ja… met Chardonnay. Toch wat ongebruikelijk gezien de traditionele waarde, maar wel inspelend op de natuur gerichte evolutie. Dat wil zeggen dat Chardonnay een fijne doch vineuze toekomst tegemoet gaat. De jonge generatie staat te trappelen om een nieuwe elan te ontwikkelen voor Alsace wijnen, die verschillen van de vroegere laagdrempelige wijnen. Vandaar onze dialoog met Maître Armand wat 2020 ons zal brengen. Confid gevoelig of meer georiënteerd naar de kwaliteit van de klimatologische ontwikkeling van de Riesling typerende wijnen.


Eichberg , Grand Cru -Eguisheim met zijn intense minerale en authenticiteit laat dit zijn ware karakter zien?


2020 was een vintage met een warme voorjaars lente, iets koelere aanloop in juni maar weer prima zomer getypeerde temperaturen. Ja, en alsof ze van hemel naar de aarde staarde werd het zomerseizoen opgeluisterd door een vluchtig hintje van koele regen. Riesling werd gecharmeerd, Silvaner liftte mee, Pinot Blanc was al blij met de dosis en onze Gewurztraminer voelde zich in zijn nopjes met de toch fijne regelmatige septemberdagen. Alsof het geluk niet op kon was er nog voortreffelijke eindschot voor de rijkelijke Vendage Tardive. Eigenlijk bij Domaine Charles Baur was het al bij al een mooi wijnjaar. De aftrap naar de overige gebieden naar Frankrijk voor 2020 is nu gemaakt, maar u als connaisseur weet dat dit wordt… vervolgd.


‘FRUI IN VITA VINUM’