top of page

Approfondir le Champagne

  • Wouter Butzelaar
  • 1 aug
  • 4 minuten om te lezen

Amper bekomen van de vorige wijnreis ging de volgende reis in de vroege ochtend naar de Champagne met Noël Vanwittenbergh naar Reims. De eerste stop was voor een lunch bij de Brasserie Le Jardin van het het Domaine Les Crayeres. Wij konden ervan op aan dat Noël iets welverdiend ging uitzoeken; het werd een heerlijke Bouzy Grand Cru Champagne uit 2021 van Pierre Paillard.

Na onze lunch bezochten wij de Kathedraal van Reims om daarna door te reizen naar Vandancourt voor onze eerste Champagneproeverij.

Eenmaal aangekomen bij Champagnehuis Lahaye Berthelot werden wij allerhartelijkst ontvangen door Lionel en Valery Lahaye voor een rondleiding door de kelders van het bedrijf, waarbij wij van Lionel een gedegen uitleg kregen over de bereidingswijze van de Champagne en daarop volgende er een uitgebreide Champagne proeverij, waarbij er er een dialoog was over het smaakpalet van de diverse Champagnes.

Het daarop volgende Champagnediner vond plaats in de Bistrot l'Atelier van het Chateau d'Etoges, waar Noël voor een Champagne genaamd La Reserve van Borel-Lucas koos, gemaakt door de buurman in Etoges.

De volgende ochtend vroeg ging onze reis door de wijngaarden in de Marnevallei met een korte tussenstop voor een inspectie van de rijpheid van de druiven naar Hautvillers, waar wij een bezoek brachten aan het Champagne huis J.M. Gobillard & Fils voor een interessante proeverij. Na deze proeverij bezochten wij in alle plechtigheid het graf van Dom Perignon in de kerk schuin tegenover het bezochte Champagnehuis. Dom Perignon was een Benedictijner monnik aan wie de Méthode Champenoise wordt toegeschreven.

Vervolgens ging de reis naar Epernay waar wij gastronomisch lunchten onder de eeuwenoude gewelven van het restaurant Le P'tit Champanois begeleid door een fluweelzachte Champagne Lecomte Pere & Fils, gemaakt van Pinot meunier druiven, hetgeen perfect paste bij de gekozen gerechten.

Vervolgens wandelden wij naar de wereldberoemde Avenue Champagne, waaraan de meest prestigieuze Champagnehuizen van Epernay gevestigd zijn.

Als eerste stop bezochten wij het befaamde Champagnehuis Boizel, alwaar wij bijzonder gastvrij ontvangen werden door Zoë Longépée, die ons eerst een vakkundige uitleg gaf over de verschillende Terroirs in de Champagne, gevolgd door een boeiende rondleiding door het wijnbedrijf, waarvoor wij maar liefst 15 meter moesten afdalen om het gangenstelsel van dit keldercomplex te kunnen inspecteren. Hierna volgde er nog een mooie proeverij van enkele bijzondere Champagne's.

Na dit indrukwekkende bezoek ging onze wandeling over de Avenue Champagne verder tot zowat buiten de bebouwde kom van Epernay bij het Chateau Comtesse Lafond, waar wij zeer gastvrij ontvangen werden door Eline Fremin, die ons vervolgens een buitengewone interessante excursie gaf. Wij begonnen met een korte wandeling langs het gazon, waarna wij afdaalden in een immense gewelfde wijnkelder van dit vermaarde huis voor een eerste proeverij, vervolgens wandelden wij terug naar het Chateau, welke een grondige rehabilitatie in 2000 heeft ondergaan. Voor mij als architect kwamen er allerlei interessante details over dit kasteel aan de orde. Na een tweede proeverij in de Salon Comtesse Rosé, daalden wij af naar de verdiepte kelder van het kasteel waar zich een indrukwekkende zaal bevond voor de laatste proeverij. Deze hoge gewelfde ruimte is ontstaan door uitgraving van de grond en wordt nu vaak gebruikt voor diverse evenementen.

Deze tweede dag werd afgesloten met een diner op het panoramische terras van het Hotel Royal Champagne, welke een uniek uitzicht bied over de Marnevallei. Bij aan aankomst werden wij allerhartelijkst ontvangen door de sommelier Clément Chardenoux, die ons gelijk aan het indrukwekkende wijnboek hielp, waaruit Noël in samenspraak met hem weer een pareltje wist te vissen, welke perfect paste bij de gekozen gerechten. Deze bijzonder smakelijke Champagne was van Paul Gosset uit Ay, waarvan deze wijnmaker baseert zich zoveel mogelijk op de biodiversiteit in de wijngaard en waarbij de Pinot noir de belangrijkste druif is.

De derde en laatste dag van onze reis ging naar Bouzy, waar Noël een bezoek had geregeld aan het Champagnehuis genaamd Delavenne Père & Fils van de vierde generatie wijnmaker Jean-Christophe Delavenne. Bij aankomst werden wij allerhartelijkst ontvangen door zijn vrouw Maelle Delavenne, waarna zij ons een uitbreidde rondleiding gaf door de wijnkelders en ruimten met Inox vaten. In de filosofie van Delavenne is het gebruik van hout voor de wijn niet gewenst al wordt er wel geëxperimenteerd met amfora's.

De proeverij was een doorslaand succes, waarbij wij begonnen met een frisse Brut Blanc de Blanc uit Oiry, opgevolgd door een reeks Champagnes uit Bousy met meer Pinot Noir. Het hoogtepunt van deze proeverij was de beperkt verkrijgbare Amour de Louis Grand Cru (een unieke assemblage van 70% Chardonnay druiven en 30% Solera van 8 Millésimes) welke een sensatie gaf van een waar Engeltje op de tong.

Amper bekomen van dit bezoek ging onze reis via het Foret Dominiale de Verzy naar onze laatste culinaire stop voor een lunch bij het tegen een ster aanhinkende restaurant Couvert des Vignes van top chef Benjamin Gilles te midden van het landelijke Chigny-les-Roses. Deze lunch vormde, mede door de door Noël gekozen Premier Cru Champagne van Vilmart & Cie genaamd Cuvée Rubis met de smaak van intens rood fruit, een perfecte afsluiting van door ons gemaakte verdiepingsslag in de Champagne.

 
 
 

Commentaires


bottom of page