• Redactie

Allegro Barolo

door Wouter Butzelaar

Nog maar net terug uit la douce France begon alweer onze volgende reis naar la bella Italia! Na een korte tussenlanding bij Milaan aan het meer van Como, was ons doel de volgende ochtend bereikt, Piemonte met als eerste stop de Langhe. Hier waren wij te gast op het domein genaamd Villa Tiboldi, waar wij op het terras met een genereuze 5 gangen lunch met bijpassende wijnen ontvangen werden.

Eerst een bruisje Rive Gauche genaamd om bij de vitello tonnato snel over te stappen op een Malvira sauvignon 2014 om vervolgens bij de pasta en bij het hierop volgende visgerecht te genieten van een Malvira Treuve bianco 2015. Uiteindelijk werd er bij de regionale kazen een voortreffelijke Malvira Roero riserva 2010 geschonken om vervolgens daar nog met glas Roero trinita 2009 overheen te gaan, beide overigens gemaakt van de Nebbiolo druif. Na een korte pauze hebben wij ons gevoegd bij de proeverij waarbij wij op zeer aangename wijze uitleg kregen over het assortiment van dit unieke wijnhuis om te eindigen met een lichtrode mousserende dessertwijn Malvira Birbet genaamd, voorzien van wervend etiket. Een genoegen waar wij mede dankzij het lage alcoholpercentage van 5 procent geen genoeg van konden krijgen!

Onze drukke wijnprogramma werd vervolgd met een bezoek aan het gerenommeerde wijnhuis E. Pira & Figli, waar wij door de eigenaresse Chiara op uiterst charmante wijze ontvangen werden. Na gedegen uitleg over het proces, de terroir met kaarten voorzien voorzien van vrolijke kleuren, konden wij aan de proeverij beginnen, waarbij de Barolo Mosconi 2015 toch als absolute winnaar uit de bus kwam. Vervolgens hebben wij een inspectieronde gemaakt door de kelders, wat met het warme weer buiten voor een aangename afwisseling zorgde. Na een uitbundige lunch bij het panoramische restaurant Bovio in La Morra, ging ons avontuur verder bij het adellijke domein Cordero di Montezemolo, waar wij op uiterst vriendelijke wijze op de Cantina ontvangen door een vakkundige dame, die ons rondleidde over het domein met uitleg over de diverse estates, in handen van de familie. De gebouwen vormen er een harmonieus ensemble met het landschap, waarbij het interieur zich miraculeus onderscheidt van wat wij tot nog toe hadden gezien. Het hoogtepunt van ons bezoek was natuurlijk de proeverij, beginnend met een witje Langhe Arneis 2018, om daarna op te schalen naar een Barbera d'Alba 2018 opgevolgd door een Nebbiolo 2017 om ten slotte te eindigen met de bekroning door de sensationele Barolo Monfalleto 2015!

De volgende dag stond er weer een zwaar programma op ons te wachten; het wereldberoemde landgoed/wijndomein Fontanafredda, ook wel bekend als Mirafiori. Historisch bekend is het jaar 1858 toen koning Vittorio Emanuele II dit domein kocht als geschenk voor zijn maitresse Rosa Vercellana en daarbij de vooruitziende visie om er een florerend wijnbedrijf van te maken met vanaf de start prachtige Barolo's. Na een uitvoerige uitleg over de geschiedenis kregen wij een rondleiding door het uitgestrekte keldercomplex om uiteindelijk bij het doel van de oefening te belanden: antwoord op het vraagstuk welke Barolo wij lekkerder zouden vinden, de Barolo Fontanafreddo 2013 of de Barolo Serralunga d'Alba 2013. De laatstgenoemde won het nipt. Omdat het sterrenrestaurant Da Guido s'middags gesloten was, gebruikten wij de lunch in de Cantina vergezeld van een sublieme fles Mirafiore Blanc de Noir 2014 van met haar prachtige jaren-20 etiket.

Hierdoor kwamen onze smaakpupillen weer helemaal los voor ons volgende bezoek aan het succesvolle wijnhuis Vajra in Barolo, die momenteel flink aan het uitbreiden is getuige de bouwput waar we ons doorheen moesten ploegen. Wij werden op een uiterst vriendelijke wijze ontvangen door de eigenaar, waarna wij op routineuze wijze aan de rondleiding door het complex vol met moderne glas-in-loodkunst deelnamen en op verzoek nog de bottel- en etiketteermachines mochten bewonderen. Tijdens de daarop volgende proeverij werd ik gespot door een mede-Commandeur de Bordeaux, die net zo'n gepassioneerd liefhebber van Barolo's bleek te zijn. We begonnen met een witte blend genaamd Dragon, om te eindigen met een verfrissende Moscato d'Asti. s'Avonds stond ons noch een zwaar dinertje wachten in Turijn in de sterrenzaak van superchef Antonino Cannavacciuolo te wachten. Op de luchthaven van Milaan dronken we ter afsluiting van dit avontuur nog maar een glas Ferrari Spumante.