• Redactie

Alea iacta est

door Jonne van der Drift

Vergeef mij de ietwat bombastische vergelijking met de historische strijdkreet van Julius Ceasar toen hij na lange aarzeling besloot de Rubicon over te steken om het oafhankelijke Gallië te veroveren. Ook aan de totstandkoming van onze wijnbijeenkomsten gaat heel wat vooraf en kunnen we, als de keus eenmaal is gemaakt, niet meer terug.


Met het uitgangspunt dat we telkens een druivenras centraal stellen, valt de keus niet zomaar uit de lucht vallen. Druivenrassen zijn er te over, wij beperken ons tot die welke hier in Europa al sinds mensenheugenis worden gebruikt om fantastische wijnen te produceren. Toegegeven, ook in andere delen van de wereld worden mooie wijnen gemaakt, maar de varieteit aan aroma's en wijnen die Europese wijnmakers bieden is uniek. Hier worden wijnen in eerste instantie gemaakt voor de liefhebber en niet voor de massaconsument. De keus voor onze bijeenkomst op 10 november is gemaakt, het overleg en de besluitvorming daarover duurde slechts twee flessen Riesling van het huis Gustav Lorentz, een voortreffelijk glas dat eigenlijk vaker op onze club zou moeten worden geschonken.


Frankrijk versus Italië

Op voorspraak van Noël en Wouter staat de volgende bijeenkomst in het teken van de Cabernet franc en de Nebbiolo. Waar de eerste vooral wordt aangewend in het gebied van de Loire en wijnen van een verfijnde elegantie voortbrengt, zorgt de laatste voor stoere robuuste wijnen die je vooral vindt in de Langhe, de beroemde wijnstreek van Piemonte.


Volgende week vindt een eerste overleg plaats met de staf in de persoon van Bauke Dölle, waarin we onze keus nader toelichten op basis waarvan hij met chef Remco Hoffmeister een aantal suggesties kan doen voor gerechten die bij de te schenken wijnen past. Maître-sommelier Noël Vanwittenbergh treedt vervolgens in overleg met onze huisleverancier en een geselecteerd aantal exclusieve wijnkopers van goede reputatie. Parallel vindt overleg plaats binnen de commissie over de samenstelling van het programma en de ondersteunende programmaonderdelen. Daarover later meer, maar noteer alvast 10 november in uw agenda; het wordt spannend!