top of page
  • Redactie

Oostenrijkse wijnen en bijzonder glaswerk

Als commissielid van deze gastronomische tafel ben je altijd geïnteresseerd om de perfecte wijn spijs combinatie te beleven. Dit vergt enig voorbereidend werk door Noël Vanwittenbergh en onze Chef Remco Hoffmeister; samen met onze tafelvoorzitter Loek Habbema hadden wij het voorrecht deze keer samen e.e.a. voor te proeven en nuances te mogen aanbrengen.

Al bij binnenkomst voel je de warme gastvrijheid van onze club, waarbij ik niet onvermeld wil laten het bewonderenswaardige werk van Vera van Weeghel, die als administratief verantwoordelijke voor tafelevenementen de stromen van aanmeldingen voor ons Wijntafel evenement gekanaliseerd laat geschieden. Ook verdiend in dit licht Bauke Dölle een compliment, die als servicemanager met de hoge eisen van Noël elk evenement met zoveel deelnemers tot in de finesses weet te laten plaats vinden.

Bij het voorbereidende werk hoort natuurlijk een feestelijke bubbel, nota bene uit een Oostenrijkse Magnum, verrassend fris, laat zich daarbij uitstekend combineren met een amuse van appel, brie, walnoot en honing.

De avond zelve beloofde extra interessant te worden door de aanwezigheid van de glasverzamelaar en wijnkenner Mathij van der Meulen, die ons afwissend bijzonder glaswerk liet zien en zelfs voelen! Het hoogtepunt daarbij was de 17e -eeuwse flûte, welke hij ons in het gebruik demonstreerde. Om ons een idee te geven wel effect glaswerk op de smaakbeleving van de geserveerde wijnen heeft, werd ons eenzelfde wijn in een glas Oostenrijks kristal van Riedel geschonken en daarnaast dezelfde wijn in een glas van een iets mindere kwaliteit; het gaf een opmerkelijk verschil in het genot.

Ook weergaloze inleiding door de tafelvoorzitter Loek Habbema, waarin nog eens uitgebreid werd stilgestaan bij het wijnschandaal midden jaren tachtig en hoe Oostenrijkse wijnen hierna een revival hebben doorgemaakt e.e.a. doorspekt van grafieken waarmee het in overzichtelijk perspectief werd geplaatst, daarna kon Noël van start met de prachtige Grüner Veltliners uit o.a. Wachau en Kamptal, waarbij geografische ligging goed werd belicht. De gemarineerde asperges met beenham waren daarbij een echte smaaksensatie, opgevolgd door een gerecht van typisch Oostenrijke Käsespätzie met typisch Hollandse garnalen.

Ook maakt men in Oostenrijk rode wijnen; wij bij de Wienerschnitsel van kalfshaas een tweetal te proeven wijnen een Blaufränkisch uit 2020 en een Sankt Laurent uit 2019, beiden combineerden uitstekend bij het gerecht.

De avond werd geheel in stijl afgesloten Sachertorte en met hoe verzin je het Apfelstrudel ijs. Dit ging gepaard met twee uitzonderlijke wijnen, een Zweigelt Auslese uit 2021 en een Grüner Veltliner Eiswein uit 2019, die een engeltje op je tong proefde. Deze avond was voor menig deelnemer niet alleen gezellig, maar vooral buitengewoon leerzaam door alle kennis en kunde van de sprekers SHV Wijnmeester Noël Vanwittenbergh en de glaskunstverzamelaar Mathij van der Meulen. Als dank voor de boeiende glaswerk presentatie overhandigde ondergetekende samen onze voorzitter aan onze gastspreker een tradioneel kistje IGC wijn.




bottom of page