• Redactie

Ode aan Riesling en Moezel

door Wouter Butzelaar

Eindelijk! Na de Coronacrisis naar het beloofde land van de Riesling aan de Moezel (Duitsland). Wij konden niet wachten op 15 juni en vetrokken op 14 juni in alle vroegte om via de Belgische Ardennen in het heerlijke Schloss Lieser in het gelijknamige plaatsje aan de Moezel te arriveren. Dit super de luxe hotel is, los van wellness en culinaire faciliteiten, voorzien van het fantastische wijnhuis van Thomas Haag. Dit 'weingut' werd dit jaar (2020) door Gault Millau wederom uitgeroepen tot Duitslands beste wijnmaker: “Weltklasse” en dat hebben wij geweten ook.

Echter daarvoor hadden onze reisgenoten nog een verrassing in petto: Klosterhof Siebenborn met wijnkelders die uit de elfde eeuw stammen en die wij, bij wijze van uitzondering, met zaklantaarns mochten bezoeken. Dit huis wordt gerund door de gepassioneerde wijnmaker Franz Melsheimer, zoon van Arthur. Tot mijn grote verrassing toverde hij de een na de andere fantastische wijn uit zijn kelder. Wij begonnen uiteraard rustig met een sympathieke Riesling Trocken, Arthurus genaamd, langzaam opschalend naar Gold, om bij een tweetal Weissburgunders (Pinot Blanc) uit te komen. Vervolgens dacht ik bij de Rosé van Füh bis Spätburgunder (gemaakt van Pinot Noir en een neef Füh genaamd) dat ik mij aan de Franse Rivièra bevond, adembenemend mooi, fruitig en toch aangenaam droog. Toen kwam de 7born op tafel een leuke instapper assemblage van Dornfelder, Spätburgunder en een lokale druif, die een vanilletoon aan het geheel gaf, om daarna de echte Spätburgunders te mogen proeven, Trocken en Gold, die zich goed konden meten met een heerlijke Pommard om maar eens wat te noemen.

Sankt Nikolaus Hospital

In Bernkastel Kues bezochten wij de kapel van het voormalige hospitium, inmiddels ingericht als proeflokaal, waar wij werden verwend met een Riesling Spätlese van Gessinger uit 2018 en Brauneberger Juffer uit hetzelfde jaar en een nog Trocken variant van Bernkasteler Lay. Vervolgens hebben wij ons in het romantische Bernkastel opgefrist met een heerlijke Rieslingsekt van Dillinger, voorzien van een mooie bubbel.

Thomas Haag

Het klapstuk van onze reis was toch de Riesling proeverij bij eerder genoemde Thomas Haag, waar zijn charmante dochter het ene juweelstuk na het andere liet proeven. De instapper Riesling Trocken SL met schroefdop was al fenomenaal te noemen, opschalend van Kabinetstück en Heldenstück via Goldstück naar Juffer, om bij Niederberg Helden te eindigen. En “last but not least “de dessertwijn, die menig Sauternes kan weerstaan als ook verslaan Riesling Auslese en welteverstaan de Niederberg Helden.


Tot slot bezochten wij een Romeinse villa voorzien van wijnpers, om onze reis met een panoramische blik te beëindigen op Piesport, waar Heinrich Haart met Goldtropfchen zetelt, één van James Bond’s favoriete wijnen in de boeken van Ian Fleming*. Kortom een streek om snel weer naar terug te keren!


*Als Bond wordt uitgenodigd om te dineren met Goldfinger in diens huis in Reculver wordt hem een garnalen-curry geserveerd met daarbij een Piesporter Goldtröpfchen '53. "IJskoude nectar" volgens Bond.