• Redactie

Elzas, efteling voor grote mensen

door Jonne van der Drift

In 1983 ontdekten wij de Elzas voor het eerst. Geleid door een wijnreisgids van Hubrecht Duijker reden we bijna de complete Route de Vin waar je je waant in een sprookjestuin gelijk die van de Efteling in vroeger tijden. Plaatsjes die met elkaar strijden om de titel van meest bloemrijke dorp, grappige Hans-en-Grietje-huizen en als je niet oppast zie je Holle Bolle Gijs in de spiegel, want de Elzasser cuisine is oh zo verleidelijk.


Terug in Amsterdam wist ik het zeker, hier komen we terug. Sindsdien zijn we er vaak geweest om te genieten van prachtige wijnen en heerlijke gerechten, maar ook om te spelen op golfclub Le Kempferhof of te wandelen in de bergen van de Route des Crêtes.

Kaysersberg Vignoble

Na enkele jaren afwezigheid gaf het bezoek aan de twee laatste chapiters van de Confrérie Saint-Etienne voldoende aanleiding om weer eens terug te keren naar het gebied dat wij meenden zo goed te kennen. Maar de Elzas blijft verrassen. Wij installeerden ons in Kientzheim, de officiële standplaats van de Confrérie, in Hotel l' Abbaye d' Alspach, een vernuftige aaneenschakeling van mooi gerestaureerde oude vakwerkhuizen. Het is een absolute aanrader als je gaat voor rust en kwaliteit tegen een vriendelijke prijs. Het ontbijt is on-Frans overvloedig, je slaapt er prima en je kunt je auto veilig op de binnenplaats parkeren.


Smikkelen en smullen

Culinair kom je in de Elzas niets tekort. Niets leuker dan ook om nieuwe gastronomische plekjes te ontdekken. Waar we in jongere jaren vaak op goed geluk ergens naar binnen gingen, kon ik dit keer niet de verleiding weerstaan om thuis vooraf de Michelingids en Tripadvisor te raadplegen. Dat leidde naar Winstub du Chambard, een levendige taveerne die de keuken deelt met het aanpalende tweesterrenrestaurant van Olivier Nasti. Topkwaliteit dus voor prijzen waarmee je wel met een heel gezelschap had kunnen komen. Het menu is beperkt en de gerechten typisch voor de streek. Wij aten er een krachtig smakende smeuïge terrine de gibier en een eveneens huisgemaakte terrine de foie gras van gans, waarna we beiden kozen voor de forel 'en matelote'. Ga er zelf maar eens heen en ervaar gastronomie van zeer goede kwaliteit naast uiterst attente bediening.


Geproefde wijnen

Riesling Andlau 2017 - Marc Kreydenweiss

Afkomstig van wijgaarden gelegen aan de voet van de Grand Cru Wiebelsberg. Fris, droog en mooie afdronk


Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten 2017 - Fischbach

Fijne zachtgele kleur met groenige tinten, neus van citrus. Prettige lengte in de mond.

Twee dagen later waren wij er weer, nu voor het menu 'Festival' dat t.g.v. de Italiaanse Week werd geserveerd. We begonnen de avond buiten het menu met een gedeelde portie prosciutto credo di Modena. Die hadden wij gezien op het bord van onze buren de eerste avond. Wat een goddelijk voedsel maken die Italianen toch.


Geproefde wijn

Pinot Noir 2017 Hubert & Christian 'Les Pirouettes' - Binner et Compagnie

Je moet hem even de kans geven zich te openen. Een echte Elzas Pinot Noir, rode bessen, oosterse kruiden. Heerlijk zacht en toch krachtig van smaak.


 


Wijn inkopen bij de makers

Bij het hoofdgerecht van het jaarlijkse galadiner tijdens het 2019 chapiter van de Confrérie St. Etienne hier in Amsterdam was iedereen laaiend enthousiast over de geserveerde Pinot Noir van Stentz Buecher. Naarstig op zoek naar een verkoopadres kwam ik er al snel achter dat dit huis nog niet is vertegenwoordigd in Nederland. Dus nog een reden om weer eens op reis te gaan. Het leuke van wijnreisjes is natuurlijk dat je wijnen tegenkomt die bijzonder zijn, alleen al omdat ze hier niet verkrijgbaar zijn en bovendien worden verkocht tegen soms flink lagere prijzen. Zo kwamen wij terecht bij de familie Stentz Buecher in Wettolsheim. Ik had onze komst per e-mail al aangekondigd met het verzoek tot levering van de eerder genoemde Pinot Noir. Maar omdat onze reis een dikke maand later uitviel dan gepland, bleek de voorraad van het oogstjaar 2016 niet meer voorhanden. Maar na enige telefoontjes met de bazin bleek er ergens nog een paar dozen voorhanden. Het besluit was snel genomen. Natuurlijk proef je ook wat andere wijnen. Zo kregen wij een tweetal Rieslings waar we iets minder enthousiast over waren. Daar had grand-mama op gerekend, want wat er daarna werd geschonken overtrof alle verwachting. Met flink wat dozen in de auto vervolgden wij blij onze reis om het laatste advies goed in de oren te knopen: bewaar de dozen s.v.p. op een koele plek in de hotelkamer want de warmte in de auto kan oplopen tot wel 40ºC. en dat is niet echt bevorderlijk voor de smaak.


Aangekocht

Pinot Noir Tradition 2016 - Stentz Buecher

Paarsrood met krachtige neus. Harmonieus van smaak met veel rood fruit. € 10


Riesling Grand Cru Steingruber 2016 - Stentz Buecher

Bloemige neus met ietwat mineralen gevolgd door aroma's van grapefruit en limoen die ook in de mond blijven hangen. Fijn frisse afdronk van goede lengte. € 20


Onze volgende wijnreis gaat opnieuw naar de Elzas als eind November de Confrérie een chapiter organiseert bij Olivier Nasti, maar dan wel in diens sterrenrestaurant. Mooie tijd ook want jawel, ieder dorp houdt er dan een Marché Noël. Toepasselijker kunnen we het jaar niet afsluiten.