top of page
  • Wouter Butzelaar

Op wijnreis naar de noordelijkste wijngaard in Nederland

In alle vroegte verzamelt de Vanwittenbergh Wijn Tafel Commissieleden zich in Amsterdam om tijdig af met de boot te kunnen afreizen naar Texel, waar onze voorzitter Loek Habbema een serieuze vergaderagenda heeft voorbereid met als Thema Riesling (voornamelijk uit Duitsland). Dit evenement staat voor dinsdag 13 juli as. gepland in de Groote Zaal op De Koninklijke IGC.

Nadat de Commissie veilig op het Waddeneiland Texel aangekomen is ging het bezoek eerst naar de wijngaard met de toepasselijke naam De Kroon van Texel. Aldaar werden wij vriendelijk ontvangen door de wijnboer Jan Jaap en vond een grondige inspectie plaats van de aanwezige 8500 stokken begeleid door een heldere uitleg over het ontstaan van de wijngaard en een korte toelichting over de verschillende soorten wijn welke zij maken: De Jorik, Lote, Nora, Rood, Secco en de Trots (drie witte, twee rosés en een rode wijn), helaas waren wij drie weken te vroeg om de oogst 2020 te kunnen proeven.

Vervolgens ging onze reis verder naar het idyllisch gelegen domein van onze voorzitter en zijn charmante épouse Saskia, waar wij allerhartelijkst ontvangen werden. Alvorens met de wijnmaterie aan de slag gaan, kregen wij een korte rondleiding over het landgoed met al zijn prachtige vijvers en bosschages, waar de schapen de vrije loop hebben en de natuur in volle bloei begint op te komen!

Eenmaal binnen werd ons ter verwelkoming van de reis een prachtig glas mousserende Riesling van Dautel gepresenteerd met lokale amuses van Texel, zoals oesters en een tartaar van scheermesjes. Ter vergelijk van deze aperitief wijn kwam er nog een Riesling Brut van Raumland, die er qua smaak intensiteit overheen ging. In verband met de vingerende avondklok , we hadden immers slechts 7 uur de tijd, werd er spoedig aanstalten gemaakt de prachtig met linnen bedekte tafel te betreden. Als entree begonnen wij met wadden garnalen met komkommer en Vadouvan waarbij Pichler Riesling Loreiner Steinertal en Sühling Náckenheim Riesling geserveerd werd, daarop vervolgde een tartaar met fois gras en mierikswortel waarbij Battenfeld Spanier Riesling Reserve en Zilleken van Forstmeister Geltz uit 2010 geserveerd werd, als derde gang kregen wij kabeljauw met dashi en koolrabi waarbij zeer passend Dönnhof 2015 Felsenberg en ter vergelijking een Goldwingert van Arthur Melsheimer (zie onze column ‘Ode aan Riesling en Moezel’) als ook een Wittmann uit Kirchspiel 2014 geserveerd werd, als vierde gang kwam het Texels lam op tafel geprepareerd met bosui en een Romesco jus, waardoor wij genoodzaakt waren op rood over te stappen, te weten linkeroever Bordeaux; Carmes de Haut Brion 2014 Pessac Léognan en Chateau Saint-Pierre 2010 Saint Julien, vervolgens gingen wij bij het uitgebreide kaasplateau weer terug naar Riesling te weten Odinstal 2016 Buntsandstein en heel interessant daarnaast een Riesling uit de Elzas Cuvée Théo 2014 van het domein Weinbach, tot slot kregen wij bij het dessert bereid van pannacotta met aardbei en witte chocola en yoghurt een Auslese van Weingut Forstmeister Geltz Zilliken 2016 uit Saarburg geserveerd en heel bijzonder ter vergelijking een Château Lafaurie-Peyraguey 2007 uit de Sauternes (zie onze column ‘Bordeaux toujours Bordeaux’).

Tussendoor vroeg commissielid Rumo de Schutter de aandacht voor het volgende wijnthema Rosé, welke gepland staat op dinsdag 24 augustus en waarover in juni te Rhenoy vergaderd zal worden.

Met voldaan gevoel namen de commissieleden net op tijd voor de avondklok afscheid van elkaar met de troost dat wij de volgende ochtend nog een interessante online proeverij zouden bijwonen op uitnodiging van Noël Vanwittenbergh met als thema; wijnen uit Baden Württemberg.


bottom of page