top of page

10 oktober 2023

Hoofdthema: Californië

Californische wijn is wijn die in de Amerikaanse staat Californië geproduceerd is. Californië is goed voor bijna 90% van de totale wijnproductie in de Verenigde Staten. Als het een onafhankelijk land was, zou Californië 's werelds vierde wijnproducent zijn, na FrankrijkItalië en Spanje.

In de 18e eeuw plantten Spaanse missionarissen de eerste wijngaarden in Alta California, maar de wijnproductie kwam pas echt van de grond in de Napa- en Sonoma-valleien eind 19e eeuw. De productie leed echter onder druifluis en, vanaf 1919, de Drooglegging. Vanaf de jaren 60, dertig jaar na de stopzetting van het alcoholverbod, ontwikkelde Californië zich tot een gerespecteerde wijnregio. Het 'Oordeel van Parijs' in 1976 bevestigde dat Californische wijnen niet onderdeden voor klassieke Franse wijnen.

Tegenwoordig zijn er meer dan 1200 wijnhuizen in de staat, gaande van kleine boetiekwijnhuizen tot multinationals zoals E & J Gallo Winery. In Californië worden meer dan honderd druivenrassen geteeld. De zeven grootste zijn cabernet sauvignonchardonnaymerlotpinot noirsauvignon blancsyrah en zinfandel.

De wijngebieden van Californië worden doorgaans ingedeeld in vier grote regio's: Noordkust (North Coast): de kuststreken ten noorden van San Francisco, inclusief Wine Country (Napa, Centrale kust (Central Coast): de kuststreken ten zuiden van San Francisco tot aan Santa Barbara County, Zuidkust (South Coast): de kuststreken van Zuid-Californië ten zuiden van Los Angeles tot aan de grens met Mexico, Centrale Vallei (Central Valley): de grootste wijnregio van de Verenigde Staten naar productievolume; omvat de hele Central Valley en de Sierra Foothills.

 

Deze avond zal SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh met u een reis door Californië maken en de grote verscheidenheid en de uitzonderlijk hoge kwaliteit van deze wijnen aan u presenteren.

oogst Californië.jpg
bottom of page