• Wouter Butzelaar

Chapitre des Tulipes de la Confrérie Chevaliers du Tastevin


Dag 1:

Op een druilige dag vertrokken wij naar het zuiden, waar wij een arret hielden een uur voorbij Brussel in het landelijk aan de bosrand gelegen Chateau de Vignée te Rochefort, waar wij genoten van een bijzonder diner bereid door top chef Marius Bosmans en na afloop een rondleiding kregen door de getalenteerde sommelier Hugo Vinet in de meest prestigieuze wijnkelder van België onder het kasteel, welk adembenemend zowel qua architectuur als qua wijnvoorraad bleek te zijn.

Dag 2:

Na een barre tocht door de Ardennen kwamen wij in het inmiddels opgeklaarde Bourgogne te Beaune aan in ons vertrouwde hotel Le Cep en waar wij met Cremant de Bourgogne van Parigot werden verwelkomd. Na een korte wandeling begaven wij ons naar het befaamde restaurant Clos du Cedre, waar ons in een privé salon een magnifiek diner werd aangeboden, bereid door sterren chef Jordan Billan met zorgvuldig gekozen bijpassende wijnen. De avond werd in Le Cep feestelijk met een coupe afgesloten.

Dag 3:

In de vroege ochtend ging onze reis richting Meursault, waar wij aller hartelijkst ontvangen door de geniale wijnmaker Vincent Bouzereau. Hij liet van alles proeven, echter met kanttekening dat hij weinig stock meer heeft om aan ons te verkopen. Na dit bezoek ging onze reis door de beroemde wijngaarden verder naar Gevrey-Chambertin om een genoeglijke proeverij met lunch te proeven in de Table d’Hôte van het Maison Trapet, die ook nog een Domaine bleken te bezitten in de Elzas te Riquewihr en waarvan hebben wij in volle teugen mogen genieten. S’avonds ging onze reis naar het afgelegen jachtdomein Le Hameau de Barboron te Savigny-les-Beaune, alwaar wij een Diner façon Paulée en een ieder kon pronken met zijn of haar beste kelderwijnen.

Dag 4:

Wederom in alle vroegte vertrokken wij richting Montrachet, waar wij ontvangen zouden worden op het Chateau de Chassagne-Montrachet, genaamd Domaines & Maison Famille Picard door de befaamde wijnexpert Gert Crum en wij een mooie proeverij kregen aangeboden met o.a. Puligny-Montrachet Folatières Premier Cru en Le Montrachet beiden uit 2019, opgevolgd door een voortreffelijke lunch onder de gewelven van het chateau met wijnen van Domaine Au Pied du Mont Chauve. In de middag volgde nog een korte wandeling door het inmiddels stralende Beaune met een bezoek aan het Hospice de Beaune.

S’avonds vertrok onze bus naar Chateau du Clos Vougeot bijtijds, om getuigen te kunnen zijn van de feestelijke intronisatie van door ons voorgedragen postulanten tot Chevalier du Tastevin, waarna wij met het aperitief op de binnenplaats hierop konden toasten en aanstalten maakten naar de met Nederlandse tulpen versierde zaal voor het Chapitre des Tulipes. De avond was vol van Bourgondische gerechten, wijnen en gezang. Als toegift zongen de Nederlandse Chevaliers van verve het oeroude liedje Tulpen uit Amsterdam.


Dag 5:

Ter afsluiting van onze bourgondische reis bezochten wij Dijon, waar wij neerstreken in een charmante Chambres d’Hôtes genaamd La Cour Berbisey. Wij keken onze ogen uit in deze historische stad, waarvan de fundamenten nog steeds voelbaar door de Romeinen waren gelegd. De imposante gotische kerken en het paleis van de hertogen van Bourgondië, waarin tevens het Musée des Beaux-Arts de Dijon, een van de oudste en grootste musea van Frankrijk gevestigd is. Wij sloten de laatste reisdag af met een uitstekend diner in Brasserie Le Pré aux Clercs, gelegen aan het monumentale Place de la Liberation.