top of page

30 januari 2024

Elzas en de linker Rijnoever

​

De Elzas (Alsace) is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse.

 

In de Elzas worden vooral stille witte wijnen gemaakt alhoewel het percentage mousserende wijn, de zogenaamde Crémant d' Alsace, gestaag toeneemt. Er wordt ook een klein percentage rode wijn geproduceerd.

​

De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van beplant oppervlak:

Riesling – Een typische druif van de Rijnvallei. In de Elzas heeft de Riesling aan het eind van de 15e eeuw zijn intrede gedaan. Sinds de jaren 60 is het de meest aangeplante druif. Brengt in de Elzas en Duitsland de beste wijn voort.

Pinot blanc – Levert soepele wijn met een licht bouquet op. Pinot blanc en Auxerrois worden vaak samen als pinot blanc of pinot aangeduid. Heel vaak dient hij als druif voor de basiswijn van Crémant d’Alsace.

Gewurztraminer (Traminer Rose) – Heet elders ook gewürztraminer, maar wordt in Frankrijk zonder umlaut geschreven. De oudste druivensoort van de streek,brengt sterk aromatische wijnen voort.

Pinot gris –Voorheen heette deze druif hier Tokay d'Alsace. Deze naam mag vanaf 2005 niet meer gebruikt worden wegens verwarring met de Hongaarse Tokaji.

Sylvaner –De druif is afkomstig uit Oostenrijk. Wijnen van deze druif kunnen van goede kwaliteit zijn mits ze op een goede bodem staan en de opbrengst beperkt wordt.

Pinot Noir – Het is de enige toegestane druif voor het maken van rode wijn. Behalve voor stille wijnen, wordt hij ook gebruikt voor de productie van witte en rosé Crémant d´Alsace.

Muscat – Bestaat uit twee soorten, die vermengd worden voor de productie van de wijnen: Muscat d'Alsace en Muscat Ottonel.

 

In Duitsland bevinden zich de volgende gebieden (grotendeels) aan de linker Rijn oever.

 

De wijnstreek Ahr is genoemd naar de gelijknamige rivier en is met 540 hectare éen van de kleinste wijngebieden in Duitsland. De bodem bestaat uit löss en vulkanisch gesteente. Meer dan 85% van de wijn is rood. Vooral Spätburgunder, Frühburgunder en Portugieser worden gebruikt.

​

De Mittelrhein is een wijngebied van ongeveer 465 hectare dat zich 110 kilometer uitstrekt langs de Rijn tussen Bingen am Rhein en het Zevengebergte nabij Bonn. Hier worden vooral witte wijnen van Riesling-druiven geproduceerd.

​

De Moezelstreek richt zich vrijwel geheel op de Riesling (6000 hectare aangeplant). De eerste wijngaarden werden er aangeplant door de Romeinen rond het begin van de jaartelling.

​

De Nahe is een kleinere regio van 4100 hectare, genoemd naar de rivier de Nahe, een zijrivier van de Rijn. Belangrijkste stad is Bad Kreuznach. Hier worden vooral witte wijnen van de Riesling druif geproduceerd.

​

Rheinhessen is het grootste wijnbouwgebied van Duitsland met  26.200 hectare aan wijngaarden. De Liebfraumilch heeft deze streek een dubieuze reputatie gegeven in de zeventiger jaren, toen er nog vrijwel geen Riesling werd aangeplant. Momenteel is ongeveer 1/3 rode wijn, 2/3 wit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de  wijnen die afkomstig zijn van de hellingen langs de Rijn (de zogenaamde Roter Hang) en de wijnen uit het zachtglooiende achterland, het Hügelland waar de duurste Riesling wijn ter wereld vandaan komt. Klasse wijnen worden gemaakt van de Riesling en Silvaner, en als rode wijn is de Dornfelder aan een sterke opmars bezig. Ook andere witte en rode druivensoorten worden geplant.

 

De Palts (Pfaltz) herbergt een  groot wijnbouwgebied van 23.000 hectare..  Met een lengte van 85 kilometer stekt het zich uit langs de Rijn - die oostelijk ligt - tot de Franse grens in het zuiden. Men maakt er zowel witte- als rode wijn van wel 67 toegestane druivensoorten. Riesling (22%) en Dornfelder (13%) zijn de meest aangeplante witte respectievelijk rode druif.

​

Op 30 Januari 2024 zal Noël Vanwittenbergh u een impressie geven van deze enorme verscheidenheid aan wijnen.

elzas.png
linkeroever.png
bottom of page